Geen categorie

Kunsthandel vindt jeugdwerk Piet Mondriaan

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Piet Mondriaan (1872-1944) nam al op jonge leeftijd het penseel ter hand. In 1887 – toen hij nog maar vijftien jaar was – schilderde hij bijvoorbeeld De grote vijvers in het Haagse Bos. Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede kocht dit paneel onlangs aan. Het geldt op dit moment als het vroegste werk van de Nederlandse kunstenaar.

Het schilderij, dat 24 bij 30 centimeter meet, dook drie jaar geleden op in een veilinghuis in het Gooi. Dat schreef het toe aan Frits Mondriaan, de oom van wie Piet teken- en schilderles kreeg. Op de kijkdag had het werk een plekje in de kelder en de geschatte waarde was ‘slechts’ 300 euro. Geïnteresseerde bieders dreven de prijs uiteindelijk op tot 43.860 euro.

Piet Mondriaan (1872-1944), De grote vijvers in het Haagse Bos, 1887, Kunsthandel Simonis & Buunk.

Simonis & Buunk viste net achter het net, maar kreeg recent de kans het schilderij alsnog aan te kopen. Mede vanwege de bekende belangstelling van de Edese kunsthandel voor vroege Mondriaans, bood de eigenaar het werk daar aan.

Na restauratie en onderzoek kwam de kunsthandel tot de conclusie dat de voorstelling een creatie is van Piet Mondriaan en niet van Frits. Het werk is gesigneerd in rood schoonschrift en dat is volgens de kunsthandel te schools voor oom Frits die los en meestal een beetje slordig signeerde. Bovendien kwamen tijdens de restauratie resten van de initialen P.M.C. naar boven, verwijzend naar Pieter Cornelis Mondriaan, de volledige naam van de schilder. Ook lijkt het schilderij sterk op twee werken uit 1889 die in Villa Mondriaan hangen, gesigneerd in exact hetzelfde schoonschrift en met dezelfde kleur rood.

Het is niet voor het eerst dat Simonis & Buunk een vroege Mondriaan op de kop weet te tikken. De eerste vroege Mondriaan (Straatje in Winterswijk) kwam in de handel in 1986, waarna de kunsthandel het via veilinghuis Christie’s voor 100.000 gulden verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar. Er volgden nog meer ontdekkingen, waaronder Boerderijtje achter een hek, dat via een verzamelaar in Kunstmuseum Den Haag terechtkwam en Grazende kalfjes, dat ook lange tijd te boek stond als een Frits Mondriaan.

De bekendste vroege Mondriaan die Simonis & Buunk in de collectie had, is De Oostzijdse Molen aan het Gein bij maanlicht,. De kunsthandel verkocht dat stuk in 2005 aan het Rijksmuseum.

Waar de nieuwe aanwinst belandt, is nog niet bekend, al zou Simonis & Buunk graag zien dat koning Willem-Alexander het in zijn woning hangt. Op de vijver uit het schilderij vroeg hij Máxima namelijk twintig jaar geleden ten huwelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share