Geen categorie

Stadsgezicht blijkt Nijmegen in plaats van Parijs

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Probably Paris” (waarschijnlijk Parijs) vermeldde de beschrijving bij een schilderij die op een Amerikaanse veiling onder de hamer ging. Een Nederlandse kunsthandelaar herkende in het stadsgezicht echter direct Nijmegen en kocht het aan. Dat schrijft De Gelderlander.

Het ontdekte onbekende stadsgezicht van Nijmegen.

Het doek van bijna 2 bij 2 meter toont een stadsgezicht, gezien vanaf de overkant van de Waal bij Lent. Het schilderij, waarvan de maker niet bekend is, stamt waarschijnlijk uit de achttiende eeuw.

Een klein veilinghuis aan de oostkust van de Verenigde Staten, bood het werk aan. Kunsthandelaar Patrick Peeters zag online een foto van het schilderij en kreeg een “euforisch gevoel” toen hij de contouren van Nijmegen herkende, vertelt hij aan het dagblad. Het ging dus niet om de Franse hoofdstad, zoals het veilinghuis vermoedde.

De Nijmeegse kunsthistoricus Paul Dickmann reageert in de krant verrast op de ontdekking. Hij noemt het een unieke vondst. Het gaat namelijk om een volstrekt onbekend schilderij. Omdat Nijmegen in de achttiende eeuw populair was bij schilders uit het hele land is het niet gezegd dat de maker een lokale kunstenaar was.

Vermoedelijk schilderde deze de voorstelling na 1730 en vóór 1780. In 1730 was er volgens Dickman nog geen olielantaarn bij de veerstoep en die is zichtbaar op het doek. En de Nijmeegse Meipoort heeft nog niet de barokke poortboog die deze in 1780 kreeg.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share