Geen categorie

Rijksmuseum toont vrouwelijke kunstenaars in Eregalerij

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

De Eregalerij in het Rijksmuseum is bestemd voor de beroemdste schilderijen uit diens collectie. Alle getoonde werken zijn geschilderd door mannen. Binnenkort komt daar echter verandering in. Het museum maakt in de zaal ook ruimte voor topstukken van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch.

Judith Leyster, De serenade, 1629, Rijksmuseum.

De werken zijn straks permanent te zien te midden van creaties van Frans Hals, Johannes Vermeer en Rembrandt. Het museum wil hiermee het onderbelichte aandeel van vrouwen in de Nederlandse cultuurgeschiedenis meer aandacht geven.

“Vrouwen spelen een belangrijke rol in de cultuurgeschiedenis van Nederland”, aldus directeur Taco Dibbits. “Zij ontbraken tot nu toe op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het is van belang dat we de eeuwenoude collectie van het Rijksmuseum steeds weer met een nieuwe blik bekijken en verrijken. Dat doen we door middel van onderzoek en presentatie. Het stellen van nieuwe vragen en het bestuderen van andere bronnen en objecten levert een completer verhaal van Nederland op.”

Recent startte het Rijksmuseum een onderzoek naar het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de representativiteit in de Rijksmuseumcollectie. Onderzoekers inventariseren het aantal vrouwelijke makers en achterhalen hun levensverhaal en de vaak ontbrekende informatie over afgebeelde vrouwen.

Rachel Ruysch, Stilleven met bloemen in een glazen vaas, ca. 1690 – 1720, Rijksmuseum.

Conservator Jenny Reynaerts is voorzitter van het onderzoeksprogramma. “Het museum heeft op het gebied van vrouwengeschiedenis een inhaalslag te maken”, vindt zij. “De vaste presentatie van het Rijksmuseum geeft een beeld van de cultuur van Nederland door de eeuwen heen. Dit verhaal wordt echter opvallend weinig verteld vanuit een vrouwelijke perspectief. Dat is te zien aan de samenstelling van de collectie en aan de nog onvoldoende gedocumenteerde kennis over de rol van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.”

Zodra het Rijksmuseum weer open mag (dit zal niet eerder zijn dan 31 maart) zijn de volgende schilderijen te zien in de Eregalerij: De serenade van Judith Leyster (1609-1666); Stilleven met bloemen in een glazen vaas van Rachel Ruysch (1664-1750) en Memorieportret van Moses ter Borch door Gesina ter Borch (1633-1690) samen met haar broer Gerard ter Borch (1617-1681).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share