Geen categorie

Jaap Hiddink blijft langer thuis in Nunspeet

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Als de musea straks weer open zijn, is in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet de overzichtstentoonstelling van Jaap Hiddink weer te zien. Omdat het museum het jammer vond dat juist een expositie over een Nunspeetse kunstenaar vanwege de coronamaatregelen weinig bezoekers trekt, besloot het deze te verlengen tot en met 27 juni.

Jaap Hiddink (1910-2000) woonde zijn hele leven in Nunspeet en werkte daar ook. Hij was de enige geboren en getogen kunstschilder in het kunstenaarsdorp, dat veel collega’s van buiten aantrok. De aanwezigheid van veel kunstenaars in het kleine dorp moet voor Hiddink een stimulans geweest zijn om zich te wijden aan de schilderkunst. Op jonge leeftijd werd hij aangetrokken door de Nunspeetse natuur en hij begon al jong met tekenen en schilderen.

Hiddink kende de schilders Arthur Briët en Jan van Vuuren, hij was ‘thuis’ op het atelier van Jos Lussenburg en hij trok er regelmatig met Ben Viegers op uit. Hiddink was duidelijk geïnspireerd door deze kunstenaars, maar ontwikkelde een geheel eigen handschrift. Op groot formaat doeken bracht hij de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek in een kleurrijk palet. De natuur speelde vaak een grote rol.

Jaap Hiddink, Bloesembomen, collectie Landgoed Bonenburg.

De kunstenaar was ook politiek actief in Nunspeet. Hij behoorde tot de oprichters van de partij Gemeentebelang, was vier jaar gemeenteraadslid en daarna van 1966 tot 1973 wethouder. In deze periode zette Hiddink zich ook in voor de oprichting van de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet.

Zijn laatste tentoonstelling in Nunspeet was in mei 2000 in het gemeentehuis van Nunspeet. Kort daarna overleed hij. Ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag stelde het Noord-Veluws Museum de overzichtstentoonstelling Jaap Hiddink Thuis in Nunspeet samen.

Een aanzienlijk deel van de werken komt uit de collecties van inwoners van Nunspeet en omgeving. Het Noord-Veluws Museum deed vorig jaar via media een oproep aan de bezitters van een schilderij van Jaap Hiddink om dat uit te leven voor de expositie. Menigeen voldeed aan dit verzoek, waardoor het museum een representatief overzicht kan tonen. Een overzicht dat mogelijk vanaf 16 maart weer te zien is.

Jaap Hiddink Thuis in Nunspeet, t/m 27 juni in Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share