Geen categorie

Turner komt naar Overijssel

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie besteden komend najaar met een dubbeltentoonstelling aandacht aan William Turner. Deze kunstenaar is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.

William Turner, Thomsons Aeolian Harp, 1809, olieverf op doek, Manchester City Galleries.
William Turner, Thomsons Aeolian Harp, 1809, olieverf op doek, Manchester City Galleries.

 

De twee Overijsselse musea organiseren de expositie Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme in samenwerking met Tate Britain. Elke locatie belicht twee van de vier elementen, die veel in Turners werk opdoken. De kunstwerken rond de elementen water en vuur zijn te zien in Museum de Fundatie, die rond aarde en lucht in Rijksmuseum Twenthe. Daarmee staat in Zwolle het zeegezicht centraal, terwijl in Enschede de nadruk ligt op het landschap.

Er zijn maar weinig schilders die de kunstgeschiedenis zo hebben beïnvloed als William Turner (1775-1851). Ook dat wordt duidelijk in Enschede en Zwolle. Het Franse impressionisme van Claude Monet en het Nederlandse luminisme van Jan Toorop en Jan Sluijters, die de pure sensatie van licht probeerden vast te leggen met verf, zijn zonder Turner ondenkbaar. Op de dubbelexpositie is daarom ook werk van deze andere kunstenaars te zien.

In totaal bestaan de tentoonstellingen uit meer dan 130 kunstwerken. Behalve schilderijen, aquarellen en tekeningen komen er ook beeldhouwwerken, foto’s en licht- en video-installaties voorbij.

Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme, 5 september 2015 t/m 3 jan 2016 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede en Museum de Fundatie, Zwolle

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share