Geen categorie

Beelden Nijntje verplaatst wegens vandalisme

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Vijf van de ‘Utrechtse’ beelden van de Nijntje Art Parade hebben sinds kort een andere locatie. Ze stonden eerst op straat, maar bevinden zich nu op het terrein van het Centraal Museum. Tien van de veertien Nijntjes staan nu daar. Reden daarvoor is vandalisme.

Door: Evert-Jan Pol

Een van de beelden die verplaatst zijn naar het Centraal Museum. Foto: Centraal Museum.
Een van de beelden die verplaatst zijn naar het Centraal Museum. Foto: Centraal Museum.

Vorige maand braken vandalen een oor af van het beeld van Fleur van der Weel, dat op het Domplein stond. Het kunstwerk is inmiddels hersteld, “maar met moeite”, laat Marja Kerkhof van organisator Mercis telefonisch weten.

Ook andere Nijntjes hadden veel te verduren, aldus Kerkhof. Mensen beklommen ze, waardoor de beelden slijtage begonnen te vertonen. Het is echter de bedoeling dat ze geveild worden ten bate van Unicef en daarom moeten ze wel netjes blijven, vindt Kerkhof.

De Nijntje Art Parade duurt nog tot en met 30 september. Verspreid over vijf steden in Nederland zijn in totaal zestig beelden te zien. Ook in enkele plaatsen in Japan staan exemplaren. De 1.80 meter hoge Nijntjes worden op 8 oktober geveild in het Rijksmuseum.

De parade is een van de evenementen die plaatsvinden in het kader van de viering van Nijntjes zestigste verjaardag. In het Centraal Museum loopt momenteel de expositie Feest! Nijntje 60 jaar en in het Rijksmuseum opent op 27 augustus een tentoonstelling over Dick Bruna, geestelijk vader van het wereldberoemde konijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share