Geen categorie

Het raadsel van de Brittenburg

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws / Expositie

De nieuwste tentoonstelling van Museum Meermanno in Den Haag gaat niet over boeken, maar over Romeinse oudheden uit de eigen collectie. Sommige onderdelen daarvan zijn opgegraven op het strand bij Katwijk aan Zee. Hier bevond zich namelijk het Romeinse bouwwerk de Brittenburg.

Foto: Museum Meermanno, Den Haag.
Foto: Museum Meermanno, Den Haag.

 

Wat de Brittenburg was, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Er bestaan veel verschillende theorieën over het gebouw. Sommige denken dat het een Romeins castellum is uit de eerste eeuw, een graanopslagplaats uit latere tijden of een middeleeuwse versterking. De resten van het gebouw kwamen in de zestiende eeuw en daarna een aantal keer te voorschijn bij extreem laag water. Verschillende ooggetuigen hebben er toen over geschreven en er afbeeldingen van gemaakt.

Baron Van Westreenen van Tiellandt, de negentiende-eeuwse stichter van Museum Meermanno, was altijd zeer geïnteresseerd in de vroege geschiedenis van Nederland. Daarom kocht hij op veilingen een groot aantal Romeinse voorwerpen die in de Nederlandse bodem gevonden waren. De Brittenburg fascineerde hem heel erg en hij verzamelde zoveel mogelijk boeken waarin dit bouwwerk genoemd werd. Ook kocht hij verschillende objecten die gevonden zouden zijn in de Brittenburg, waaronder een kannetje dat wordt afgebeeld in die verzamelde boeken. Nog steeds is de functie van de Brittenburg een raadsel. Vorig jaar is er nog grootschalig archeologisch onderzoek gedaan op het strand van Katwijk aan Zee, maar dat leverde niets op.

Het raadsel van de Brittenburg 20 juni tot en met 27 september in Museum Meermanno, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share