Geen categorie

Kamperen in kunst

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Reportage

De wind blaast door mijn haren wanneer ik mijn weg vervolg naar het uiterste puntje van IJburg in Amsterdam. Daar bevindt zich de UrbanCampsite. Deze camping brengt kamperen en kunst samen. Bij aankomst is er weinig meer van de wind over. Vriendelijk word ik door een internationale vrijwilligster verwelkomd.

Door: Marjolein Vos

Tribal Toilet Tower van Atelier van Lieshout, met links Universe 7. Foto: Marjolein Vos.
Tribal Toilet Tower van Atelier van Lieshout, met links Universe 7. Foto: Marjolein Vos.

 

Op het terrein liggen verschillende logeerplekken in een cirkel en in het midden van het braakliggende terrein kan gebruik worden gemaakt van toilet en douche. Elk kunstwerk heeft zo zijn eigen charmes. Ik maak een rondje, bekijk elk kunstwerk aandachtig en verbaas me erover dat er daadwerkelijk in geslapen kan worden. Zo groot oogt het namelijk niet.

Nieuwsgierig loop ik terug naar de dame die me eerder vriendelijk welkom heette en ik vraag haar of er echt in geslapen kan worden. Ze verzekert mij dat er gasten komen om in de kunstwerken te slapen. Momenteel hebben ze er even geen, maar meestal richting de avond komen er weer nieuwe gasten die willen overnachten. Zelf heeft ze ook een nacht doorgebracht in een van de kunstwerken. De meeste slaapplaatsen zijn voor twee personen en in enkele passen er meer. Wel is het heel knus.

 

Een van de kunstwerken is Upside down you turn me’ van Rob Sweere. Door de halvebol-ramen in het verblijf kun je naar links en rechts en ook naar boven en beneden kijken. Onder het object is plek om buiten te zitten in alle weertypes. In de capsule zijn twee ruimtes om te liggen en te slapen. Even verderop staat de Universe 7 van Robbert van der Horst. Dit kunstwerk is een draaibaar verblijf dat uitkijkt over het water en wat daar achter ligt.

Annette van Driel en Francis Nijenhuis richtten begin 2013 Stichting UrbanCampsite op om invulling te geven aan hun lang gekoesterde droom. Ze willen aantonen dat zelfs de meest afgelegen plek een spannende dimensie kan krijgen. En dat is zeker gelukt. Aan de ene kant heb je het gevoel dat je op een camping bent, maar aan de andere kant voelt het alsof je naar een tentoonstelling kijkt.

Upside down you turn me. Foto: Marjolein Vos.
Upside down you turn me. Foto: Marjolein Vos.

 

Door kunst te gebruiken als slaapplaatsen proberen de organisatoren om de gebruikelijke afstand tussen bezoeker en kunstobject weg te nemen. In de tentoonstelling staan betekenis en betekenisverandering centraal. Elke kunstenaar probeert iets anders met zijn kunstwerk te laten zien. Van het braakliggende terrein bij IJburg is in ieder geval iets leuks gemaakt. Het heeft een vrolijk uiterlijk en het geheel zal zeker de aandacht trekken van de strandbezoekers. Aangezien er verder nog geen concrete plannen gevormd zijn voor de bestemming en inrichting van het centrumeiland, wordt er in ieder geval geëxperimenteerd met de locatie door UrbanCampsite.

UrbanCampsite op IJburg in Amsterdam, nog te bezoeken t/m 31 augustus

Meer van Marjolein Vos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share