Geen categorie

Kunstenaar met een scalpel

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Het instrument van de Schotse kunstenares Georgia Russell (1974) is de scalpel. Ze snijdt, knipt en kerft in boeken, foto’s, kranten en partituren en transformeert ze tot uitbundige beelden. In het Noordbrabants Museum opent vandaag een expositie van haar werk.

Georgia Russell (1974), L'Africaine, 2013, versneden boek. © Georgia Russell en Renschdael Art Foundation.
Georgia Russell (1974), L’Africaine, 2013, versneden boek. © Georgia Russell en Renschdael Art Foundation.

 

Boeken vormen een belangrijke basis voor Russells werk. Ze raakte erdoor gefascineerd tijdens haar artist-in-residency in Parijs, speurend naar materialen in de boekenstalletjes langs de Seine. Ze versnijdt oude boeken niet om te choqueren. De kunstenares wil er juist iets positiefs mee laten zien: “Met mijn scalpel bevrijd ik het een boek van zijn verleden en creëer ik een nieuw beeld met een nieuwe betekenis. Elk werk bevat zowel een gevoel van verlies als van behoud; dat is wat me interesseert.”

Speciaal voor de tentoonstelling maakte Russell een reusachtig werk van twintig vierkante meter. Tot vlak voor de opening bleef ze eraan werken in haar atelier in Parijs. Hoe het eruit ziet, is daarom nog niet duidelijk.

Georgia Russell (1974), Sens, 2015, versneden boeken, inkt, stolpel en tafel.
Georgia Russell (1974), Sens, 2015, versneden boeken, inkt, stolpel en tafel.

 

De in totaal twintig werken op de expositie stammen uit de periode 2011 tot nu. Een belangrijk deel hiervan is afkomstig uit de collectie van de Renschdael Art Foundation, een particuliere stichting die het museum in 2013 en 2014 ook in staat stelde tot het maken van de succesvolle tentoonstellingen over Lita Cabellut en Francis Bacon.

Georgia Russell – Kunst met een scalpel, t/m 30 augustus in het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share