Geen categorie

Kunst kaapt Fort Ruigenhoek

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Fort Ruigenhoek in Groenekan (vlakbij Utrecht) is voor de zesde keer gekaapt door Kaap, een expositie van actuele beeldende kunst voor de hele familie. Elk kunstwerk in en om de bunkers wordt speciaal gemaakt voor Kaap en is bedoeld voor iedereen vanaf ongeveer zeven jaar.

Artistimpression van het werk De kustvaarders van Mella Jaarsma en Nindityo Adipurnomo.

Kaap werd dit jaar samengesteld door kunstenaar Tiong Ang. Hij nodigde dertien kunstenaars uit hieraan mee te doen. Alle kunstenaars zijn erop uit de bezoeker iets te laten ontdekken. Die weet dan ook niet wat hem of haar te wachten staat. De locatie voor een avontuurlijke tentoonstelling kan niet beter gekozen zijn: Ruigenhoek is een voormalig militair fort in de Hollandse Waterlinie. Betonnen bunkers liggen verscholen onder begroeide heuvels. Om het fort ligt een brede gracht. De sfeer is er geheimzinnig en ademt geschiedenis uit. De kunstwerken gaan op hun eigen manier een relatie aan met deze omgeving.

Zo bedacht Frank Koolen dat de plek in de toekomst een archeologische vindplaats kan zijn. Wat zou je er dan kunnen opgraven? Mella Jaarsma en Nindityo Adipurnomo maakten een werk waarin de bezoeker zelf de ontdekkingsreiziger wordt. Deze kan letterlijk in diens schoenen staan. Yoko Semaya en Lindsey Housden creëerden in de bunkerheuvels van het fort een levend organisme van elastiek, dat bovendien muzikaal is. Bij elk kunstwerk staat een gids meer weet over het kunstwerk en de kunstenaar. Maar Kaap is ook heel goed op eigen houtje te verkennen.

Kaap, t/m 10 juli, Fort Ruigenhoek in Groenekan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share