Geen categorie

Indrukwekkende video-installaties in TENT

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Recensie

Kunstfilms zijn meestal niet aan mij besteed. Ik bepaal liever zelf hoelang ik naar een werk kijk en video’s ontnemen mij die controle. Een kunstvideo moet daarom van goeden huize komen, wil die mijn aandacht wel blijven vasthouden. De installaties van Margo Onnes en Arthur Kleinjan in TENT Rotterdam slaagden daar ruimschoots in.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Arthur Kleinjan, Above Us Only Sky.

De twee installaties (Above Us Only Sky, van Kleinjan en All Along the Watchtower, van Onnes) maken deel uit van de groepstentoonstelling In a World We Can’t See in expositieruimte TENT. Het eerste werk overrompelt met prachtige beelden van vulkaanuitbarstingen en het tweede blijft boeien vanwege zijn mysterieuze karakter.

In Above Us Only Sky horen we van een verteller een magisch-realistische geschiedenis waarin niets verzonnen is. Het verhaal begint met een onderzoek naar een vliegtuigongeluk in het voormalige Tsjecho-Slowakije, dat slechts één vrouw overleefde. Van daaruit ontvouwt zich een web van verbanden tussen schijnbaar ongerelateerde gebeurtenissen die op vele punten verknoopt blijken. Imposante beelden van natuurgeweld geprojecteerd op monumentale schermen zuigen de kijker het verhaal in.

Margo Onnes, All Along the Watchtower.

All Along the Watchtower is vernoemd naar het gelijknamige lied uit de jaren 60, waarin Bob Dylan met bijbelse en mythische beeldspraak de sfeer van dreigend onheil uit die tijd bezong. Margo Onnes vertaalde Dylans visioen naar de tijd van nu. Ze schotelt de kijker droombeelden voor, die soms een nachtmerrie blijken. Muziek en dans geven het geheel een extra surrealistische lading.

Mede dankzij de grote schermen waarop beide verhalen zich ontvouwen komen ze binnen en laten ze een grote indruk achter. Geheel onverwacht, zodat de installaties voor een fijne verrassing zorgen in Rotterdam. En ook de andere onderdelen van de expositie zijn de moeite waard.

In a World We Can’t See, t/m 1 april in TENT Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share