Geen categorie

Amsterdam Museum wil af van term Gouden Eeuw

0 0
Read Time:59 Second

Het Amsterdam Museum gebruikt in het vervolg de term Gouden Eeuw niet meer als aanduiding voor de zeventiende eeuw. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt.

Foto: Amsterdam Museum.

Het museum stelt dat de term zijn streven naar inclusiviteit en het tonen van meerdere perspectieven op de geschiedenis in de weg staat. “In de westerse geschiedschrijving neemt de Gouden Eeuw een belangrijke plek in die sterk gekoppeld is aan nationale trots, maar positieve associaties met de term zoals voorspoed, vrede, weelde en onschuld dekken de lading van de historische werkelijkheid in deze periode niet”, aldus conservator Tom van der Molen. “De term negeert de vele negatieve kanten van de zeventiende eeuw als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.’’

Daarnaast draagt de term er volgens het Amsterdam Museum toe bij dat de geschiedenis van de Nederlandse zeventiende eeuw slechts vanuit het perspectief van de machthebbers wordt bezien en dat daardoor veel verhalen helemaal niet verteld worden. Van der Molen: “Iedere generatie en elk persoon moet in staat worden gesteld zijn of haar eigen verhaal over de geschiedenis te vormen. De dialoog daarover heeft ruimte nodig. De naam Gouden Eeuw beperkt die ruimte.’’

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share