Geen categorie

Openluchtmuseum krijgt vakantiehuis uit oorlog

0 0
Read Time:59 Second

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een houten vakantiehuis gekregen. De Zutphense joodse familie Gies liet de woning in 1936 bouwen in Warnsveld, in de gemeente Zutphen. Het huisje speelde een rol in de Tweede Wereldoorlog en is daarom interessant voor het museum in Arnhem.

Vakantiehuisje familie Gies in Warnsveld. Foto: gemeente Zutphen.

Vanwege de reizen van grootvader Gies naar Duitsland was de familie op de hoogte van de opkomst van Hitler, het uitgesproken antisemitisme en het toenemend anti-joods geweld. Na de Kristallnacht (een omvangrijke gewelddadige actie tegen de Joodse bevolking in Duitsland op 10 november 1938) heeft de familie Gies verschillende Duitse joodse vluchtelingen voor kortere of langere periode in het huisje laten verblijven.

Na het uitbreken van de oorlog bood de woning onderdak aan verschillende onderduikers. De familie had daarvoor twee onderduikplekken gecreëerd. De familie Gies ging in het verzet en Annie Gies-de Haas, de moeder van de nu nog levende zoon Frits heeft hiervoor de Yad Vashem-onderscheiding Righteous Among the Nations ontvangen.

Het Nederlands Openluchtmuseum krijgt de woning van de huidige eigenaren, de heer en mevrouw Schmidt-van Gulik. De demontage start morgen, 1 mei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share