Geen categorie

Lunchen als in de 17de eeuw, in het Mauritshuis

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Hoe aten mensen in de Gouden Eeuw? Bezoekers van het Mauritshuis in Den Haag kunnen dat volgende week ervaren tijdens een speciale lunch in de kas op het voorplein. Enkele topkoks hebben zich laten inspireren door maaltijdstillevens op de schilderijen in de tentoonstelling Slow Food.

De kas in de voortuin.

Tijdens de laatste tien dagen van de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw pakt het Mauritshuis uit met verschillende culinaire festiviteiten. Zo vindt aanstaande morgen, zaterdag 17 juni, de laatste editie plaats van het Slow Food Festival. Die dag is gevuld met smakelijke activiteiten zoals proeverijen en workshops.

En volgende week serveren topkoks als Bobby Rust van Tante Kee, Jermain de Rozario van restaurant De Rozario en Merijn Sips van Café Rotterdam een ‘zeventiende-eeuws’ driegangenlunchmenu aan enkele selecte gezelschappen in de kas op het voorplein van het Mauritshuis.

Bezoekers die ook een hapje mee willen eten, kunnen een plekje bemachtigen door op de Facebookpagina van het Mauritshuis een origineel recept te delen dat is geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens. De winnaars mogen op vrijdag 23 juni aanschuiven aan de rijk gedekte tafel in de kas.

De tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw is nog tot en met zondag 25 juni te zien. Aan de hand van vijfentwintig kunstwerken toont het museum daarin de ontwikkeling van het vroege voedselstilleven in de Nederlanden.

Het enkele jaren geleden door het Mauritshuis verworven stilleven van de Vlaamse schilderes Clara Peeters vormt een sleutelstuk in deze presentatie. Haar werk loopt vooruit op dat van latere Haarlemse meesters als Pieter Claesz en Willem Heda, de bekendste vertegenwoordigers van het ‘ontbijtje’. Andere belangrijke schilders in de tentoonstelling zijn Osias Beert, Jacob van Hulsdonck, Jacob Foppens van Es, Floris van Dijck, Floris van Schooten en Nicolaes Gillis.

Clara Peeters, Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, ca. 1615, Mauritshuis, Den Haag.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share