Geen categorie

Stedelijk Museum Alkmaar koopt uniek portret Gestel

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Stedelijk Museum Alkmaar heeft afgelopen maandag een tekening aangekocht tijdens de veiling van de particuliere collectie Kamerbeek bij Christie’s in Amsterdam. Het gaat om een portret van Piet Boendermaker door Leo Gestel uit 1917. Op de achterzijde schreef hij: “De groote schilderijenverzamelaar Piet Boendermaker aan zijn laatste glas bier, vóór het oorlogsbier”.

Het werk is een belangrijke aanwinst voor het museum. Het heeft een grote collectie werken van de Bergense School, waartoe ook een groot deel van het oeuvre van Leo Gestel behoort. De veelzijdige kunstenaar had een nauwe band met Piet Boendermaker, mecenas van de Bergense School.

Het portret dat Gestel van Boendermaker maakte, is een vlotte, bijna cartooneske tekening, ontstaan tijdens een onmiskenbaar gezellig samenzijn. De warme banden tussen de verzamelaar en kunstenaar komen hierin goed naar voren. Dergelijke getuigenissen uit het verleden zijn zeer zeldzaam, aldus het museum.

Piet Boendermaker met bierglas, 7 augustus 1917, Aquarel en krijt, Stedelijk Museum Alkmaar.

Leo Gestel en Piet Boendermaker ontmoetten elkaar vóór 1910, waarschijnlijk door een introductie van de Amsterdamse arts J.F.S Esser die zelf een verwoed verzamelaar was. Boendermaker, die kort na de eeuwwisseling was begonnen met het verzamelen van kunst werd een vaste bezoeker van Gestels Amsterdamse atelier op de tweede Jan Steenstraat.

In 1910 besloot Boendermaker zich volledig te gaan toeleggen op de kunst, waarbij Gestel hem veelal van adviezen voorzag. “Mee door hem heb ik leeren zien”, vertelde Boendermaker later. “Telkens nam hij mij mee naar de ateliers van zijn confraters.”

Het was vermoedelijk ook Gestel die Boendermaker op Bergen attendeerde. Op 10 oktober 1917 kocht de verzamelaar daar Huize De Klomp, waar hij een kunstzaal bij liet bouwen voor zijn gestaag groeiende collectie. Van de verhuizing en ook van andere evenementen in het leven van Boendermaker maakte Gestel trefzekere en vaak grappige tekeningen.

Het blad met het portret van Piet Boendermaker geeft de verhoudingen tussen de beide mannen goed weer, Boendermaker zit ontspannen onderuit gezakt en proost met een biertje. De vriendschappelijke verhouding tussen de mecenas en de kunstenaar zou overigens omstreeks 1925 aanzienlijk bekoelen door de buitenechtelijke verhouding van Gestel met Boendermakers dochter.

De kersverse aanwinst is vanaf 4 juli te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share