Geen categorie

Rothko & ik

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Een schilderij van Mark Rothko heb je zelden voor jezelf. Wie er ooit één heeft gekocht, kan er in zijn eentje van genieten. De meesten onder ons moeten het echter doen met een museumstuk. En daar sta je nimmer alleen voor. Behalve in Stedelijk Museum Schiedam dan. Daar is dat de rest van dit jaar wel mogelijk, dankzij de intieme presentatie Rothko & ik.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Mark Rothko, Grey, Orange on Maroon, No. 8, 1960, Museum Boijmans Van Beuningen.

Gemiddeld kijkt een bezoeker 28.63 seconden naar een kunstwerk, meldt een bordje in het museum. Terwijl ik dat lees, realiseer ik me dat ik vaak nog in veel rapper tempo langs kunst raas. Er is immer zó veel te zien.

Ook al is kijken naar kunst zo’n beetje mijn beroep neem ik er niet altijd evenveel tijd voor. Alles wil ik tot me nemen en het liefst zo snel mogelijk. Het leven is maar kort immers. Ik neem ook bijna nooit een audiotour; daarvoor ontbreekt het me simpelweg aan geduld. Toch maak ik gebruik van de gelegenheid voor een onderonsje met een Rothko. Wellicht bevalt het.

(Tekst gaat verder onder de Instragrampost)

 

Het is rustig deze dag, waardoor mijn metgezel en ik zijn vrij snel aan de beurt zijn. Terwijl de één Rothko’s onderkomen betreedt, blijft de ander achter in de comfortabele wachtkamer. Op tafel ligt ontspannende lectuur, uit speakers klinkt dito muziek. Aan de muur hangen kleine kluisjes, speciaal voor de mobiele telefoon, die toch alleen maar afleidt. In de eenpersoonsmuseumzaal draait het slechts om jou en het schilderij, om Rothko en jij.

Mijzelf kennende betwijfel ik of ik het heel lang uithoud met Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Eenmaal binnen overheerst de kalmte echter direct. De wanden in rustgevend grijs vormen een harmonieus geheel met het schilderij. En laten het oranje van het doek knallen. In deze kleine, volledig verlaten ruimte heeft het kijken naar het werk een lichtelijk meditatief effect.

Ik bezoek Rothko uiteindelijk veel langer dan de gemiddelde 28.63 seconden. Best fijn, maar nu moeten we wel nóg sneller de andere tentoonstellingen in het museum zien. De Kunsthal in Rotterdam staat namelijk ook nog op het programma…

Rothko & ik, t/m 22 maart 2020 in Stedelijk Museum Schiedam

Dit is een column. Klik hier voor meer columns.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share