Geen categorie

Stedelijk koopt ‘besmette’ Mondriaan

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Het Stedelijk Museum heeft het schilderij Infe©ted Mondrian #2 van kunstenaarscollectief General Idea aangekocht. Het werk uit 1994 is een kopie van een schilderij van Piet Mondriaan, maar is ‘besmet’ (infected) met een groen vlakje.

Het werk uit 1994 is onderdeel van de laatste serie Imagevirus. Door het ‘infecteren’ van modernistische iconen wilden de kunstenaars Jorge Zontal, Felix Partz en AA Bronson van General Idea de aidsepidemie bespreekbaar maken. Dit was een belangrijk onderwerp in hun kunst.

General Idea, Infe©ted Mondrian #2, 1994, Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.

De eerste museale tentoonstelling van General Idea vond in 1979 plaats in het Stedelijk Museum, direct na oprichting van de groep door Jorge Zontal, Felix Partz en AA Bronson. General Idea groeide uit tot een van de meest toonaangevende collectieven uit de jaren 80. De groep trok veel internationale aandacht met provocerende ideeën over identiteit, de rol van de massamedia en aidsactivisme.

Toen in de jaren 80 de aidsepidemie uitbrak, werd dit het hoofdthema. Met het vroegtijdige overlijden van Zontal en Partz aan de gevolgen van de ziekte, hield General Idea in 1994 op met bestaan. Hun invloed op volgende generaties is volgens het Stedelijk echter nog altijd groot.

Al sinds 1980 verzamelt het Stedelijk Museum het multidisciplinaire werk van General Idea. In 2018 kreeg het van AA Bronson het volledige archief van General Idea, de General Idea Collection. In datzelfde jaar kocht het museum, samen met het Centraal Museum, het iconische AIDS Wallpaper uit 1988.

Het Stedelijk had al langer de wens de collectie uit te breiden. “De aankoop van Infe©ted Mondrian #2 vult een belangrijk hiaat op in de collectie werken die het Stedelijk al in bezit heeft van General Idea”, aldus conservator Beatrice von Bormann. “Het is ook een kritische aanvulling op de grote collectie abstracte kunst van De Stijl, en Piet Mondriaan in het bijzonder.”

Infe©ted Mondrian #2 is te zien in de vaste collectieopstelling Stedelijk Base.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share