Geen categorie

Expositie Jeroen Krabbé naar Duitsland

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Museum De Fundatie in Zwolle presenteerde in 2010 de tentoonstelling De ondergang van Abraham Reiss. Acteur, regisseur en beeldend kunstenaar Jeroen Krabbé toonde hierin een serie van negen monumentale schilderijen over het leven en de dood van zijn grootvader, Abraham Reiss (1873-1943). De expositie reist nu naar het Duitse Osnabrück, waar ze vanaf 10 december te zien is in het Felix-Nussbaum-Haus.

Jeroen Krabbé, Westerbork – 20 Juni 1943, gemengde techniek.

Abraham Reiss, een joodse Amsterdammer, werkte in de eerste decennia van de twintigste eeuw succesvol in de diamantindustrie. De beurskrach van 1929 beroofde hem van zijn vermogen. Hij vocht zich terug, maar het hervonden geluk werd wreed verstoord door de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gedeporteerd naar Westerbork en van daaruit naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord.

Jeroen Krabbé schetste in negen schilderijen van groot formaat (150 bij 220 centimeter) de levensstadia van zijn grootvader. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het afgrijselijke einde. De schilderijen zijn in het Felix-Nussbaum-Haus op hun plek, want dat museum herbergt de grootste verzameling kunstwerken van de in Osnabrück geboren kunstenaar Felix Nussbaum, die in Auschwitz omkwam. In Zwolle trok de tentoonstelling in 2010 35.000 bezoekers.

Jeroen Krabbé – Der Untergang des Abraham Reiss, van 10 december 2011 t/m 26 februari 2012 in het Felix-Nussbaum-Haus, Osnabrück

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share