Geen categorie

Tentoonstelling Fries Museum opent in Londen

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Hier moeten we nog even wachten, maar de musea in Engeland mochten gisteren de deuren weer openen. De eerste expositie die na de lockdown in het Fashion and Textile Museum in Londen is te zien, komt uit het Fries Museum: Chintz: Cotton in Bloom.

Onder de oorspronkelijke titel Sits, katoen in bloei presenteerde het Fries Museum deze tentoonstelling zelf van 11 maart tot en met 10 september 2017. Zo’n 40.000 bezoekers bewonderden de kledingstukken gemaakt van sits, gebloemd, handbeschilderd katoen uit India.

Vanaf de zeventiende eeuw was deze exotische stof niet meer weg te denken uit Europese huishoudens. Dat de sits ook in Nederland en Engeland een sensatie werd, is te danken aan de VOC en de Engelse East Indian Company.

Ook in Friesland waren de kleurrijke stoffen geliefd. Ze werden een belangrijk onderdeel van de lokale klederdrachten, waaronder die van Hindeloopen – een van de oudste van Nederland. Zo komt het dat het Fries Museum over een omvangrijke collectie sits beschikt, waarvan een deel nu in Londen te zien is.

De tentoonstelling zou eigenlijk al op 23 oktober openen in Londen, maar vanwege de lockdown ging dat niet door. Nu kunnen de Britten de ongeveer 150 stukken, van rokken tot zomerhoeden en kinderwantjes, alsnog bewonderen. De kledingstukken brengen hen naar India, Japan en Hindeloopen. Chintz: Cotton in Bloom is aangevuld met enkele hedendaagse stukken van ontwerpers als Renuka Reddy, Gerard Jasperse, Simone Post, Linda Valkeman, Jenne Sipman, Eline Groeneweg en Annie Phillips.

Een van de topstukken van de tentoonstelling is een achttiende-eeuwse kamerjas uit de collectie van het Fries Museum. De stof en het kledingstuk zijn Indiaas, het model is Japans en de drager was een rijke Nederlander. Het stuk laat als geen ander zien dat in de ogenschijnlijk simpele stof diverse culturen samenkomen. De kimono is driehonderd jaar geleden beschilderd, maar ziet eruit als nieuw. Een ander topstuk is een wandkleed uit de zeventiende eeuw – de oudste sits in Nederland – met leeuwen, mythische vogels en een rand met amoureuze taferelen.

Chintz: Cotton in Bloom, t/m 12 september in het Fashion and Textile Museum, Londen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share