Geen categorie

Anton Corbijn krijgt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs voor een grootheid op cultureel gebied. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds gisteren bekendgemaakt.

Corbijn (1955) wordt gelauwerd omdat het Cultuurfonds hem ziet als een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie en omdat hij geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Corbijns activiteiten bestrijken veel werkterreinen van het Cultuurfonds: fotografie, grafisch ontwerp, film en decorontwerp in de breedste zin van het woord.

Begin jaren tachtig brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van musici als Tom Waits, Miles Davis, David Bowie, Captain Beefheart en de groep U2. Voor diverse artiesten en bands, uiteenlopend van Depeche Mode en Nirvana tot Johnny Cash, heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd. De laatste twintig jaar fotografeert hij ook veel andere persoonlijkheden, onder wie Nelson Mandela en Alexander McQueen. Inmiddels heeft hij ook zijn eerste stappen in de filmwereld gezet: hij regisseerde de films Control (2007) en The American (2010).

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naamter waarde van hetzelfde bedrag verbonden. De uitreiking vindt plaats op 28 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share