Geen categorie

Na 60 jaar weer grote expositie Miró in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws

“Dit wordt een van de meest opwindende Miró-tentoonstellingen in lange tijd.” Dat zegt Joan Punyet Miró over de geplande expositie over zijn beroemde grootvader Joan Miró in het Cobra Museum in Amstelveen. Miró & Cobra. Een experimenteel spel is daar te zien vanaf op 9 oktober.

De tentoonstelling verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miró (1893-1983) en Cobra. De basis voor de oprichting van deze internationale kunstenaarsbeweging werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miró in de Parijse Galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miró als een rode draad door de geschiedenis van de beweging.

“Met Miró & Cobra heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van één van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw samengesteld”, aldus Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum. “De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra-beweging, en de eigen collectie van het museum, te leggen werpt Miró & Cobra een nieuw licht op de Spaanse meester.” Het museum zal meer dan tachtig werken van Miró tonen.

Joan Miró, Woman Doing Her Hair before a Mirror (Femme se coiffant devant dúne glace), 1938, Solomon R. Guggenheim Museum, New York.
Joan Miró, Woman Doing Her Hair before a Mirror (Femme se coiffant devant dúne glace), 1938, Solomon R. Guggenheim Museum, New York.

Er is weer grote belangstelling voor het werk van Joan Miró. Het Albertinamuseum in Wenen wijdde in 2014 een grote overzichtstentoonstelling aan hem en het Museo Reina Sofia in Madrid stelde een tentoonstelling samen van zijn late werk. Deze reisde in 2014 door de Verenigde Staten.

De laatste overzichtstentoonstelling van Miró in Nederland was in 1956 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar dit jaar kan het Nederlandse publiek weer volop genieten van de creaties van de Spaanse kunstenaar. Miró & Cobra is namelijk de tweede Nederlandse tentoonstelling over Miró. Het Rijksmuseum toont in diens tuin deze zomer al sculpturen van hem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share