Geen categorie

Onbekende Mesdag ontdekt in Nationaal Archief

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) ontdekt. De vroege aquarel uit juli 1854 toont een riviergezicht en is slechts 5,4 bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef Mesdag een gedicht.

De opgedoken aquarel van Mesdag, met daarnaast het gedicht, collectie Nationaal Archief.
De opgedoken aquarel van Mesdag, met daarnaast het gedicht, collectie Nationaal Archief.

 

Het werkje dook op tijdens een onderzoek voor een artikel over de honderdste sterfdag van Mesdag, op de website gahetna.nl van het Nationaal Archief. Een medewerker vond de aquarel in het archief van politicus Samuel van Houten, de zwager van Mesdag.

Het liefdesgedicht op de achterzijde doet vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sien van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. Mesdag schreef: De gedachten zijn aan geene wetten / onderworpen; daarom; denk aan den / maker dezes; zoo dikwijls gij dit blaadje / ter hand neemt.

 

Mayken Jonkman van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) bevestigt dat het om een echte Mesdag gaat. Volgens haar is het werk bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Mesdag schilderde en tekende in zijn vroege jaren vooral landschappen, stillevens, interieurs, portretten, straten en huisjes. Pas toen hij in 1866 besloot schilder te worden, ging hij zich toeleggen op het schilderen van boten op het strand of op de Noordzee.

In het archief van Van Houten lagen ook nog twee schetsen en een brief van Mesdag aan Rechter-Commissaris F.A. Eggers uit 1900. Daarin schreef hij dat hij een schilderij van een boot op zee onder ogen kreeg, gedateerd 1887 en voorzien van zijn naam. Hij liet Eggers weten dat hij de maten van het opgedoken schilderij niet in zijn aantekeningen heeft kunnen terugvinden. Bovendien was de signatuur niet van hem. De kunstenaar concludeerde daarom dat het om een vervalsing moest gaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share