Geen categorie

Totempalen langs nieuwe snelfietsroute provincie Utrecht

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Tien beelden van kunstenaar Boris Tellegen verbinden straks een snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. De route en de kunstwerken vloeien voort uit het themajaar Mondriaan tot Dutch Design, dat stil stond bij 100 jaar De Stijl.

Kern van Boris Tellegen, in het Griftprak in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

Zowel Utrecht als Amersfoort was belangrijk voor De Stijl, met respectievelijk Rietveld en Mondriaan als illustere inwoners. Vijf Utrechtse gemeenten (Amersfoort, De Bilt, Soest, Utrecht en Zeist) werken daarom samen om beide steden met elkaar te verbinden via de tien beelden die op de een of andere manier De Stijl in herinnering roepen.

De tien beelden van Boris Tellegen vormen met hun hoogte van ruim 6,5 meter en een omvang van 55 bij 55 centimeter een klassiek bouwelement: een vierkante paal of zuil. Ze hebben iets weg van een totempaal, maar meer nog een grenspaal. De strakke lijnen en de gebruikte kleuren passen helemaal bij de opvattingen van De Stijl.

De eerste beelden staan er al, de rest volgt dit jaar. Bewegwijzering en routevormgeving ondersteunen de beelden en geven samen vorm aan een fenomeen in opkomst, de snelfietsroute. Dit nog aan te leggen fietspad voor langeafstandsverkeer is bedoeld om het aantal auto’s op de weg terug te brengen. De negentien kilometer lange route loopt van de Kleine Singel in Utrecht tot station Amersfoort.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share