Geen categorie

Kunst op straat: Tuttomondo van Keith Haring

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

De musea zijn nog even gesloten, maar ook in de openbare ruimte is veel kunst te vinden. Op menig muur prijkt bijvoorbeeld een schildering die de aanblik ervan een stuk mooier maakt. Een bijzonder voorbeeld schittert op de zuidgevel van de Sint Antoniuskerk in Pisa. Tuttomondo is namelijk een creatie van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring.

Tuttomondo van Keith Haring. Foto: Guglielmo Giambartolomei (via Wikipedia).

Het is een fijnere aanblik op een onooglijke zijwand van een gebouw dan de zoveelste reclame voor onderbroeken, een autoverzekering of scheerapparaten: een iconische schildering van de in 1990 aan de gevolgen van aids overleden kunstenaar. Deze viel op in de jaren 80 door zijn vernieuwende, cartooneske stijl die sommigen als popart beschouwden en anderen weer onder het kopje graffiti schaarden.

De thema’s van Harings kunst waren veelal drugs, aids en apartheid, waarvan we de laatste twee tegenwoordig als kenmerkend voor de jaren 80 zien. De figuren in zijn schilderkunst waren meestal gezichtsloos en van primaire kleuren met een dikke zwarte omlijning voorzien. De invloed van de door hem zo bewonderde Andy Warhol was onmiskenbaar aanwezig.

In 1989 schilderde hij Tuttomondo (heel de wereld) op een zijwand van de Sint Antoniuskerk. Dat een muur van het klooster gebruikt mocht worden voor moderne kunst, is nog steeds bijzonder. Het contrast met zo ongeveer de complete architectuur van de stad  is enorm. Maar Tuttomondo wordt er gekoesterd als kostbare herinnering aan vervlogen tijden. Tegenover het 180 vierkante meter grote kunstwerk zit een barretje dat Keith Haring-souvenirs verkoopt.

Haring heeft op zijn eigen typische wijze de stad Pisa een persoonlijke nalatenschap geschonken. Maar ook in andere steden is de erfenis van de kunstenaar te bewonderen: in New York, Parijs en Amsterdam bijvoorbeeld.

Tuttomondo schreeuwt van tijdloos verlangen naar een betere wereld. Er zijn allerlei figuren in te zien die vrede en verdraagzaamheid en een afkeer van het kwaad symboliseren. Bovenaan staat de dolfijn (een kenmerk voor de relatie tussen mens en natuur). Daarnaast knipt een poppetje met een schaar een slang (volgens de overleveringen het symbool van het kwaad) doormidden.

Haring deed precies een week over het werk. Hij tekende zelf uiteraard de zwarte omlijningen en kleurde alles in met behulp van een groep studenten van het Carapol Center. Slechts enkele maanden later stierf hij in New York aan de gevolgen van aids. Hij werd 42 jaar oud.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share