Geen categorie

Fietsen langs kunst op vliegbasis Soesterberg

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Nieuws

Het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg opent pas begin oktober, maar het museumterrein is binnenkort al toegankelijk. Dat wil zeggen, alleen tijdens de maandelijkse fietsroute kunst in militair landschap die op zaterdag 1 maart van start gaat.

Secret Operation 610. Foto: Michiel de Cleene.

De gidsen van Utrechts Landschap verzorgen elke eerste zaterdag van de maand een fietsexcursie naar twee kunstwerken van Collectie De Basis. Minimuseum The Receptor is er daar één van. Op de vier verdiepingen van de verkeerstoren hebben kunstenaar Kaleb de Groot en grafisch ontwerper Roosje Klap kleine zaaltjes ingericht op basis van een zestal thema’s, die feiten en mythes over de basis ontrafelen.

The Receptor. Foto: Roel Backaert.

De nadruk ligt op de periode van de Koude Oorlog. Ter voorbereiding deden de kunstenaars uitgebreid onderzoek. Dit heeft geresulteerd in vier themakranten met interviews, columns, brieven, essay’s en beeld. In de kranten staan onder meer verhalen over prins Bernard, een terugblik met Henk Hofland, een artikel over Jayne Mansfield op de basis en een recept “tegen kogels en onheil in het algemeen”. De kranten corresponderen met de inhoud van de verschillende etages en kunnen ter plekke worden gelezen of meegenomen.

De fietstocht voert verder naar Secret Operation 610, een creatie van Ronald Rietveld en Frank Havermans (RAAAF │studio Frank Havermans). Zij ontwierpen een 10 ton wegend gevaarte van dat de geheimzinnige sfeer van de Koude Oorlog doet herleven. Het object kan zich heel langzaam verplaatsen op de basis, om verschillende posities in te nemen in het landschap waarvoor hij is gemaakt. Het object kan tien tot twaalf mensen vervoeren.

De fietstocht langs collectie De Basis start zaterdag 1 maart om 10.30 uur en duurt ongeveer 2 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share