Geen categorie

Per robot naar het Van Abbemuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Nieuws

Ook mensen met een fysieke beperking kunnen nu de tentoonstellingen in het Van Abbemuseum bekijken. Dankzij een robot die ze vanuit eigen huis kunnen besturen. Een begeleider voor de robot gaat in gesprek met de ‘virtuele’ bezoeker.

Robot bij kunstwerk  Naked Machine (Volkswagen Modern) van Surasi Kusolwong. Video still ©Mals Media.
Robot bij kunstwerk Naked Machine (Volkswagen Modern) van Surasi Kusolwong. Video still © Mals Media.

 

De robot is onderdeel van het Special Guests-programma waarmee het Eindhovense museum toegankelijk wil zijn voor iedereen, ongeacht beperkingen. Er was al aanbod voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met afasie.

Mensen kunnen via de website van het Van Abbemuseum de robot reserveren. Nadat ze een programma hebben gedownload wijst het museum in overleg een tijd toe voor het bezoek. Volgens het museum is de besturing is eenvoudig en kan deze worden aangepast op de behoefte van de bezoeker.

De robot roept veel interactie op, ook met andere bezoekers in het museum, merkt Marleen Hartjes, Special Guests-coördinator in het Van Abbemuseum. “Mensen raken makkelijk met elkaar in gesprek en hiermee haal je iemand ook uit een sociaal isolement. We geven zo ook een stukje zelfstandigheid terug.”

Interactie  tussen bezoeker Theke Beeks  en  Special Guest s coördinator  Marleen Hartjes tijdens de rondleiding. Video still ©Mals Media.
Interactie tussen bezoeker Theke Beeks en Special Guests-coördinator Marleen Hartjes tijdens de rondleiding. Video still © Mals Media.

 

Een van de eerste gasten die op afstand het museum bezocht, was Theke Beeks, die inlogde vanuit Zorgcentrum Kempenhof in Valkenswaard (nabij Eindhoven). Beeks, die onder meer door een hersenbloeding aan huis gekluisterd is, was erg enthousiast: “Ik houd van kunst. Ik dacht alleen dat ik nooit meer zelf een museum zou kunnen bezoeken. Het is heel fijn dat ik nu met de robot alsnog de kunst op zaal kan bekijken.”

Haar man Frans vult aan: “Fysiek is ze toch behoorlijk achteruit gegaan. Maar ze haalt de buitenwereld naar binnen. En dit opent je wereld. Vooral ook als je er uitleg bij krijgt en kunst begrijpelijk wordt gemaakt.”

De robot is ook geschikt voor schoolklassen die niet naar het museum kunnen komen. Ook kan een kunstenaar of curator vanuit het buitenland inloggen en een rondleiding geven door een tentoonstelling. “Het museum van de toekomst komt nu behoorlijk dichtbij”, aldus Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. “Dit project verbindt kunst met technologie. Maar het levert vooral voordelen op voor de bezoeker, die ongeacht zijn locatie kennis kan maken met onze kunstwerken. Dat is de radicale gastvrijheid waar we naar streven.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share