Geen categorie

Zaaien en wieden

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Foto: Helmut Stallaerts.

Volkscultuur is bezig aan een opleving. In Europa, en zeker in Nederland, staan lokale tradities en regionale gebruiken opnieuw volop in de belangstelling. Het Cobra Museum wijdt daarom een tentoonstelling de relatie tussen volkscultuur en kunst.

Op de expositie is werk te zien van ruim twintig Europese kunstenaars, voor wie volkscultuur een inspiratiebron is. Een aantal van hen heeft speciaal nieuw werk ontwikkeld. Veel deelnemers aan deze tentoonstelling gaan in hun werk flexibel en soms zelfs ironisch om met het spanningsveld tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur.

De werken werpen vragen op over het verloren gaan van tradities en rituelen, en de commercialisering van volkscultuur. Volkscultuur staat dan voor het verloren gevoel van ‘thuishoren’ en de verhalen en rituelen die door generaties werden doorgegeven. Voor een aantal kunstenaars vormt hun eigen culturele achtergrond de aanleiding om zich met het onderwerp bezig te houden. Voor anderen liggen onderwerpen zoals identiteit, migratie en maatschappelijke verbondenheid en uitsluiting in het verlengde van het begrip volkscultuur.

In de tentoonstelling zijn ook werken van enkele Cobrakunstenaars opgenomen. Cobra was de eerste naoorlogse beweging van avant-gardekunstenaars voor wie volkskunst en volkscultuur een essentiële bron van informatie was. Cobra riep op tot een nieuwe volkskunst, die tot stand moest komen door beperkingen los te laten en de in alle mensen aanwezige creativiteit te laten stromen. Door mensen actief te betrekken bij het ontstaan van kunst – ook een amateur kon gewaardeerde kunst maken – zou deze nieuwe volkskunst eigendom van allen zijn.

Zaaien en wieden, t/m 4 september in het Cobra Museum, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share