Geen categorie

Eye komt met expositie David Cronenberg

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Filmmuseum EYE presenteert komende zomer een grote tentoonstelling rond de Canadese regisseur David Cronenberg. De expositie verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

V.l.n.r.: Jennifer Jason Leigh als Allegra Geller ineXistenZ, 1999. Foto: Ava V. Gerlitz. Courtesy Entertainment One. Clark-Nova typewriter uit Naked Lunch, 1991. Courtesy David Cronenberg. Gristle gun uit eXistenZ, 1999, David Cronenberg Collection, TIFF Film Reference Library.

Met Videodrome (1983) richtte Cronenberg (1943) zich als een van de eerste filmmakers op de invloed van de massamedia op de mens en presenteerde hij zijn visie op de beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. De cultklassieker eXistenZ uit 1999 ging over de invloed van games op het menselijke brein. En in The Fly uit 1986 staat de tweedeling tussen lichaam en geest centraal. De hoofdpersoon (Jeff Goldblum) verandert daarin langzaam in een vlieg.

Op de expositie originele attributen uit deze en andere films te zien, zoals de helm uit Videodrome, de spelconsoles uit eXistenZ en de Telepod uit The Fly. Ook is er ruimte voor foto’s, filmfragmenten, artwork en setdesign. David Cronenberg – The Exhibition,  gemaakt in samenwerking met het Toronto International Film Festival, is in EYE  te zien van 22 juni tot en met 14 september.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share