Geen categorie

Caspar met de Oogjes

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Recensie

“Caspar heeft een grote bril. Zo één met van die jampotglazen. Zonder ziet hij bijna nets, maar mét ziet hij meer dan alle mensen samen. ‘Gasparo degli Occhiali’ noemen ze hem: Caspar met de Oogjes.” Zo begint het vrolijke prentenboek Caspar met de Oogjes, over kunstenaar Caspar van Wittel.

Tekst: Evert-Jan Pol

Marije Koelewijn, illustratie uit het boek Caspar met de Oogjes.

In het boek volgen we de in Amersfoort geboren Caspar die in Rome beter kijkt dan menig ander. Alles wat hij ziet, legt hij vast in een tekening. En daar maakt hij dan weer een mooi schilderij van.

Tijdens een van zijn dagelijkse wandeling door de Romeinse straten besluit hij het Piazza Nanova te schilderen. Hij vindt een geschikte uitkijkpost en geeft er zijn ogen goed de kost.

Er is vandaag markt op het plein en dat komt goed uit, want hoe meer zielen op het schilderij, hoe meer vreugd, vindt Caspar. Hij ziet koopjesjagers bij kraampjes, ezels met manden, een langsrijdende koets, monniken en nog veel meer. Niets ontgaat Caspar dankzij zijn oogjes.

Marije Koelewijn, illustratie uit het boek Caspar met de Oogjes.

Als hij alles heeft geschetst, gaat hij weer naar zijn atelier waar hij op basis van de tekeningen een prachtig stadsgezicht maakt, een zogeheten veduta. Een ansichtkaart van Rome zou je het zelfs kunnen noemen, maar dan heel groot.

Tekening van Marije Koelewijn, gezien door een loep. Foto: Evert-Jan Pol.

Het schilderij is op dit moment te zien in Kunsthal Kade, in de grote tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht. De kunsthal wil samen met Museum Flehite het Nederlandse publiek kennis laten maken met Caspar van Wittel, die in Italië veel bekender is dan in zijn geboorteland.

In het kader van de expositie verscheen behalve een catalogus ook het kinderboek Caspar met de Oogjes. Maret van Esch schreef de tekst en Marije Koelewijn verzorgde de illustraties. Samen vertellen ze op toegankelijke wijze het verhaal van een schilder die oog (of oogjes) had voor detail. En brengen zo kunst op een leuke manier dichterbij de jongste doelgroep. En voor wie zelf ook meer wil zien, bevat het boek ook nog eens een handige loep.

Caspar met de Oogjes is voor € 11,95 verkrijgbaar bij onder meer Kunsthal Kade, Amersfoort

Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht, t/m 5 mei in Kunsthal Kade, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Zie ook: Caspar van Wittel, vergeten meester met oog voor detail

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share