Geen categorie

Boijmans wint RAAK Stimuleringsprijs

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Museum Boijmans Van Beuningen heeft dit jaar de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. Het ontvangt een bedrag van 25.000 euro, dat het besteedt aan Oren en ogen tekort, een speciaal programma voor blinden en slechtzienden.

Harpiste Anne Vanschothorst. Foto: Fred Ernst.

Dat bestaat uit op maat gemaakte rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking. Het Rotterdamse museum ontwikkelt die in samenwerking met specialisten op het gebied van communicatie met deze doelgroep. Ze maken daarvoor gebruik van technieken als audiodescriptie, al veel gebruikt in de film en televisiewereld, maar nog relatief nieuw voor de museumwereld.

Het programma moet ervoor zorgen dat het museum ook voor blinden en slechtzienden een aantrekkelijk en inspirerend museum wordt. Andere musea kunnen het programma overnemen.

Museum Speelklok in Utrecht won de tweede prijs met een plan voor het programma Tastbare Muziek, dat bestaat uit rondleidingen voor én door blinden en slechtzienden. De tweede prijs bestaat uit 10.000 euro en twee reliëftekeningen. Boijmans krijgt er drie.

Foto: Museum Speelklok.

De derde prijs, een bedrag van 5.000 euro en één reliëftekening, ging naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Dat wil in samenwerking met en voor mensen met een visuele beperking een belevingsroute maken. Waarin verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld voorbijkomen.

Ook ontwikkelt het museum in samenwerking met kunstenaars of muzikanten elk jaar een aantal creatieve workshops die een beroep doen op de creativiteit van bezoekers met een visuele beperking. Telkens staat een object uit de collectie centraal waarop deelnemers hun creatie moeten baseren.

De prijsuitreiking was in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, dat vorig jaar de eerste RAAK Stimuleringsprijs won. De prijs is in 2016 in het leven geroepen op initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum, met als doel Nederlandse musea te inspireren om programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. Met als doe hen tóch te raken met beeldende kunst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share