Geen categorie

Modern Japans lakwerk in SieboldHuis

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Klassiek vakmanschap en hedendaagse kunst komen samen in een nieuwe tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis. Lak. Modern Japans lakwerk toont objecten van elf Japanse kunstenaars die de kostbare eeuwenoude lakwerktechniek toepassen in hun werk.

Kawaguchi Mitsuru, Space of Memory.

Lakwerk speelt vandaag de dag nog een prominente rol aan Japanse kunstacademies in Tokio, Kioto, Naha (Okinawa), Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin (graveerwerk) of raden (parelmoerwerk).

Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen. Hedendaagse kunstenaars gebruiken de klassieke techniek ook voor hun hedendaagse kunstuitingen. Hierdoor is het lakambacht langzaam getransformeerd tot een autonome kunstvorm.

Murata Koken, Spirit of life.

De techniek staat niet alleen aan de basis van traditionele kommen en lakdozen, maar ook aan die van enorme schilderijen en metershoge sculpturen. Door deze moderne toepassingen wordt dit eeuwenoude ambacht in stand gehouden voor de toekomst.

De deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

De objecten in de expositie tonen het spanningsveld tussen het behoud van het oude en de zoektocht naar het nieuwe. Klassieke motieven, technieken en materialen zijn duidelijk herkenbaar in de moderne werken. Zoals bijvoorbeeld de traditionele kleurstelling rood/zwart in het laksculptuur van Kawaguchi Mitsuru, het gebruik van schelpenmotieven en goudpoeder in de objecten van Mitamura Arisumi of de subtiele sprankeling van parelmoer in het kleine doosje van Sasaki Tatsuro en het wandpaneel van Murata Koken.

Lak. Modern Japans lakwerk, 16 september t/m 26 november in Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share