Geen categorie

Mummie, kanon en andere objecten uit een Zwols depot

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Recensie

Musea bezitten meer dan ze kunnen tonen. De meeste objecten slijten hun dagen in een donker depot en komen daar zelden tot nooit uit. Dat is zonde, want veel stukken zijn het aanzien zeker wel waard. Dat realiseren musea zich ook en daarom zijn er de laatste jaren steeds vaker tentoonstellingen waarin depotstukken centraal staan.

Tekst: Evert-Jan Pol

Kanon uit 1705 en stenen kogels uit de zeventiende eeuw. Foto: Evert-Jan Pol.

Op initiatief van het praatprogramma De Wereld Draait Door waren er in 2015 en 2016 exposities waarvoor verschillende musea hun kelders in doken. Het Mauritshuis liet in laatstgenoemd jaar zijn publiek ook kennismaken met verborgen ‘schatten’. En het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde lieten bekende Nederlanders een greep doen uit hun gezamenlijk depot voor pop-upmusea op treinstations.

Ook kleinere musea hebben depots, zoals Stedelijk Museum Zwolle, dat nog tot en met 1 oktober een selectie depotstukken de aandacht van het publiek gunt. Prominente Zwollenaren, kunstenaars en medewerkers van het museum snuffelden rond in de depots en kozen daaruit een favoriet object.

Campagnebeeld.

Via de begeleidende tekstbordjes beargumenteren ze hun keuze. Suzanne Poelenije , medewerker van de publieksdienst is ook stadsgids en wilde daarom per se een stadsgezicht laten zien, vertelt ze. Ze ging uiteindelijk voor Het Almelose Veer te Zwolle van Syvert Nicolaas Bastert, uit 1884. “Dit schilderij sprak me direct aan, de hele sfeer: de schepen, de kade met de personen en kippen. Het veer op een rustig moment.”

Bert Dijkink, bestuurslid van het St. Michaëlsgilde Zwolle koos een object waar hij een persoonlijke band mee heeft: een vijftiende-eeuws pijpaarden Mariabeeld. “Ik ben er altijd erg van onder de indruk geweest en ik heb er zelfs een kopie van gemaakt, maar dan ook weer compleet met het hoofdje van het kind.”

Omdat het museum een brede verzameling heeft, is de tentoonstelling heel gevarieerd; altijd een van de charmes van een depotpresentatie. Die in Zwolle bestaat uit onder meer kunst, keramiek, zilver en historische objecten. Een klein kanon met kogels en een heuse mummie behoren tot de opvallendste stukken. Neem nog snel zelf een kijkje voordat het merendeel weer voor langere tijd in de ‘kelders’ verdwijnt.

Keuzes, verhalen bij museumschatten, t/m 1 oktober in Stedelijk Museum Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share