Geen categorie

Servies Maria Louise terug in haar Stadspaleis Princessehof

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft een Meissenservies toegevoegd aan de vaste presentatie in de Maria Louisezaal. Het servies heeft toebehoord aan Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, die ooit in het stadspaleis woonde. Het museum heeft de voorwerpen in bruikleen gekregen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Het servies is daarmee na vele jaren terug op diens oude plek.

Volgens het museum heeft het Saksische servies in de achttiende eeuw in een van de vele vertrekken van het stadspaleis gestaan. Het komt uit de beroemde fabriek in Meissen en behoort tot het vroegste Europese porselein. Het kostbare servies, met verguld zilveren onderdelen uit Augsburg en originele bewaarkoffer, is met de hand beschilderd. Porseleinschilder Johann Gregorius Höroldt (1696-1775) ontwierp deze Chinees geïnspireerde voorstellingen.

Het Princessehof dankt zijn naam aan de voormalige bewoonster, prinses Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765). Zij was de moeder van stadhouder Willem IV en was van 1711 tot 1731 regentes voor hem. Tevens was zij van 1759 tot 1765 regentes voor haar minderjarige kleinzoon stadhouder Willem V.

Sinds juni 2020 eert het museum Maria Louise met haar eigen zaal op de begane grond. De presentatie maakt aan de hand van portretten, voorwerpen, tekeningen en een vertakte Oranje-stamboom duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie.

Haar voormalige eetkamer, nu ingericht als stijlkamer geheel volgens de barokke mode van toen, ademt nog steeds de sfeer van een voormalig paleis. Het met stucwerk versierde plafond, de houten lambrisering en de gemarmerde schouw met vergulde spiegellijst behoren tot het oorspronkelijke interieur.

Het Meissenservies is toegevoegd aan deze presentatie. Het Princessehof noemt het een sleutelstuk, “een perfecte schakel tussen de prinses en de huidige functie van haar paleis”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share