Geen categorie

Pelgrimstocht

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Recensie

Wat Mekka is voor moslims is Santiago de Compostella voor veel (Europese) christenen. Al sinds de elfde eeuw is de Spaanse stad een belangrijk bedevaartsoord. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ruim honderdduizend pelgrims daar het graf van apostel Jakobus de Meerdere. De nieuwe tentoonstelling van Museum Catharijneconvent besteedt aandacht aan de vele facetten van pelgrimstochten.

De ontvangst van pelgrims in een herberg, een van de werken van barmhartigheid, Michiel Sweerts, 1650, olieverf op doek, Remagen, Landes-Stiftung Arp. Museum Bahnhof Rolandseck / Sammlung Rau für UNICEF. Foto: Mick Vincenz, Essen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor Sint Jacob, ofwel San Iago, naar wie de stad is vernoemd. Jacob (of Jakobus) was een van de discipelen van Jezus en omstreeks 44 na Christus stierf hij als eerste apostel de martelaarsdood. In de negende eeuw werd zijn graf herontdekt en op die plek verrees een kerkje dat uitgroeide tot een kathedraal, het eindpunt van de pelgrimstocht.

Reliekbeeldje van Jacobus de Meerdere, eerste helft 15e eeuw, verguld zilver, Tongeren, Schatkamer van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte.

De expositie neemt de bezoeker mee op de wandeltocht naar Santiago. Pelgrims kunnen daar een compostelaat krijgen, een bewijs dat ze de tocht hebben afgelegd. Ze moeten dan wel een afgestempeld pelgrimspaspoort overhandigen. Ook voor de ‘pelgrim’ die de expositieroute bewandelt, ligt er een paspoort klaar. De route is overigens zeer fraai vormgegeven. De zaalteksten staan niet, zoals gebruikelijk, statisch op de wanden, maar prijken op sierlijke perkamentachtige banieren.

Al wandelend naar de eindbestemming ziet de expositiepelgrim prachtige kunstvoorwerpen en kledingstukken en andere voorwerpen van ‘echte’ pelgrims. Enkelen hebben speciaal voor de tentoonstelling hun ervaringen op papier gezet. Een aantal is op zaal te lezen, en andere zijn te vinden op de website www.pelgrimsverhalen.nl.

Op de route naar Santiago overnachten de pelgrims in een herberg en ook op deze flink ingekorte route in het Catharijneconvent ontbreekt die niet. De bezoeker kan er uitrusten of heerlijk tot zichzelf komen alvorens weer verder te trekken over de leerzame tentoonstelling. En misschien komt hij of zij wel een ervaren pelgrim tegen voor de nodige morele ondersteuning.

Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela, t/m 26 februari 2012 in Museum Catharijneconvent Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share