Geen categorie

Eenzaamheid op cruiseschip Sea of Tranquillity

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Recensie

Scheepscruises spreken tot de verbeelding. Met een luxe schip reizen naar de meeste betoverende bestemmingen lijkt immers geen straf. En als we de populaire televisieserie The Love Boat mogen geloven, is de romantiek ook nooit ver weg. Op de Sea of Tranquillity gaat dit echter niet op; hier voert eenzaamheid de boventoon.

Tekst: Evert-Jan Pol

Hans Op de Beeck, Maquette van de Sea of Tranquillity. Foto: Evert-Jan Pol.

Het decadente cruiseschip staat centraal in de gelijknamige tentoonstelling in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het ligt ‘aangemeerd’ in een van de expositiezalen. Als voyeurs krijgen we de kans mee te kijken met de alledaagse beslommeringen aan boord. Zo krijgen we een indruk van de nogal triestige en desolate sfeer die er heerst.

De expositie bestaat uit een indrukwekkende maquette van het cruiseschip, wassen beelden van twee bemanningsleden en een bijna half uur durende film. Die neemt ons mee aan bord. We zijn getuige van een deel van de reis van het imposante varende vakantie-eiland.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Still uit de film Sea of Tranquillity.
Still uit de film Sea of Tranquillity.

De film van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck schetst een sfeervol, maar weinig vrolijk beeld van de reis op zee. De bemanning doet routinematig – als robots bijna – haar best ervoor te zorgen dat alles aan boord vlekkeloos verloopt. Opdat de gasten het aan niets ontbreekt.

Die gasten zijn echter net zo emotieloos als de crew. Ook het vermaak aan boord lijkt niet voor veel plezier te zorgen. Het ontbreken van dialoog versterkt de voelbare eenzaamheid. De melancholische en lekker jazzy titelsong maakt het plaatje verder compleet. Sea of Tranquility is prachtig, maar misschien vooral om van een afstandje te bekijken.

Hans Op de Beeck – Sea of Tranquillity, t/m 9 juni 2019 in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share