Geen categorie

90 procent Nederlanders weet niets over boeddhisme

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

Ruim één op de drie Nederlanders heeft een Boeddhabeeld in huis. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Tropenmuseum. Gelijktijdig weet bijna 90% van de Nederlanders nagenoeg niets over het boeddhisme. Met een nieuwe tentoonstelling wil het museum daar verandering in brengen.

 

Yang Kyung Soo, Enlightenment and teaching, Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, Buddha, the Hero, 2014, digitale prints op papier.
Yang Kyung Soo, Enlightenment and teaching, Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, Buddha, the Hero, 2014, digitale prints op papier.

 

Onder de noemer Mijn Boeddha & ik ging het Tropenmuseum via social media op onderzoek uit om de persoonlijke verhalen van de Boeddhabeelden bij mensen thuis te achterhalen. Vragen werden gesteld als: waarom heb jij een Boeddhabeeld in huis? En wat betekent deze Boeddha voor jou? Een greep uit de vele ingestuurde foto’s en verhalen zijn terug te zien in de tentoonstelling.

De expositie De Boeddha is een reis langs honderden Boeddhabeelden en belangrijke boeddhistische plaatsen wereldwijd. De tocht voert langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. Documentaires geven een blik op het boeddhisme in Nederland, het zogenoemde tulpenboeddhisme.

Detail van muurschildering uit grottencomplex Bezeklik, Noordwest-China, 9de-10de eeuw.
Detail van muurschildering uit grottencomplex Bezeklik, Noordwest-China, 9de-10de eeuw.

De tentoonstelling was eerder te zien in Museum Volkenkunde in Leiden waar ze een recordaantal van 95.000 bezoekers trok.

De Boeddha, 23 september 2016 t/m 29 januari 2017 in het Tropenmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share