Geen categorie

Getty Museum koopt vroeg zelfportret Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second
Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606–1669), De Lachende Rembrandt, omstreeks 1628, olieverf op koper, 22,22 bij 16,8 cm., collectie J. Paul Getty Museum, Los Angeles.
Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606–1669), De Lachende Rembrandt, omstreeks 1628, olieverf op koper, 22,22 bij 16,8 cm., collectie J. Paul Getty Museum, Los Angeles.

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles heeft een klein vroeg zelfportret van Rembrandt aangekocht. De voorstelling is omstreeks 1628 geschilderd op koper en meet 22,22 bij 16,8 centimeter. Dat maakte het museum gisteren bekend.

Het portretje toont een lachende Rembrandt, op 22-jarige leeftijd. Volgens hoofdconservator schilderijen Scott Schaefer is het mogelijk Rembrandts derde zelfportret. Het Getty Museum heeft de belangrijkste collectie vroege Rembrandts in de Verenigde Staten, maar een zelfportret ontbrak tot voor kort.

De kans om een vroeg exemplaar aan de verzameling toe te voegen, leek ook klein. Totdat dit werk in 2007 plotseling op de markt kwam. Het had zich eeuwenlang in privécollecties bevonden. Het schilderij was bekend van foto’s, maar was toegeschreven aan een tijdgenoot van Rembrandt. Toen het in 2007 opdook, kon het portret worden onderzocht, waardoor duidelijk werd dat Rembrandt zelf de maker was.

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam kon het in 2008 voor het eerst aan het grote publiek tonen. In het Getty Museum krijgt het een plek tussen de andere vier vroege Rembrandts uit de collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share