Geen categorie

Doe eens je behoefte in een kunstwerk

0 0
Read Time:57 Second

Nieuws

Guggenheim New York onthult vandaag een wel heel bijzonder kunstwerk op een niet minder bijzondere plek. De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan verving een van de toiletpotten in de sanitaire ruimte door een exemplaar van massief goud.

 

Toiletpot America van Maurizio Cattelan. Foto: Guggenheim New York.
Toiletpot America van Maurizio Cattelan. Foto: Guggenheim New York.

 

Een bordje met de tekst ‘Niet aanraken’, of ‘Don’t touch‘ in het Engels, ontbreekt, want de gouden pot staat niet voor niets in het toilet. Bezoekers mogen er ook echt gebruik van maken. Volgens Cattelan (1960) is het object pas een kunstwerk als iemand er zijn of haar behoefte op heeft gedaan.

De toiletpot, met als titel America, is daarmee het tegenovergestelde van de readymade Fountain van Marcel Duchamp uit 1917. Dat was een urinoir dat zijn functie verloor toen de Franse kunstenaar het als kunstwerk opvoerde. De pot van Cattelan is juist een kunstwerk dat een gebruiksvoorwerp wordt.

Met zijn creatie geeft Cattelan zijn publiek de kans luxe te ervaren die normaal alleen voor de elite toegankelijk is. De pot is ook een knipoog naar de excessen in de kunstwereld, aldus het Guggenheim.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share