Geen categorie

En wie ben jij?

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Prinses Beatrix, Harry Mulisch en Johan Cruijff; zomaar enkele namen die bezoekers de komende maanden kunnen tegenkomen in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst. De nieuwe tentoonstelling En wie ben jij? bestaat uit ruim tachtig portretbeelden uit de afgelopen zeven decennia.

In het beeldenpark staan de beelden in een galerij tussen de leilindes en elders in het park. Het accent ligt op Nederlandse beeldhouwers vanaf de jaren 50, onder wie Jan Bronner, Piet Esser, Pieter d’Hont en Charlotte van Pallandt. “Het beeld is er in de geest, de hand presenteert het aan de materie”, merkte laatstgenoemde ooit op.

Een aanwezig beeld van haar hand stelt haar nicht Clara barones van Pallandt voor. Ze was zeventien jaar toen ze dagelijks vanuit haar toenmalige woonplaats Den Haag de bus nam naar Noordwijk, naar het atelier van haar tante. Die maakte daar het portret dat tot voor kort in de entree stond van Huize Voorwijk in de Wijk, waar de geportretteerde nu woont met haar man Godert Willem de Vos van Steenwijk.

Jeroen Henneman, Wim Duisenberg.

Charlotte van Pallandt maakte het beeld in klein en liet het later in brons gieten. Clara barones van Pallandt had een vertrouwensband met haar tante. “Het was niet erg om urenlang stil te zitten. Ik vond het zeer interessant hoe het beeld uiteindelijk tevoorschijn kwam”.

Beeldhouwer Nel van Lith is vertegenwoordigd met drie beelden, van onder anderen prinses Beatrix. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg ze opdracht een portret van toenmalig koningin Beatrix te maken.

“Toen ik het portret aan Beatrix kwam laten zien, was Claus daarbij aanwezig. Hij omhelsde me. Als ik aan een kop begon, zag het er op de tweede dag altijd uit als een slecht geschilde aardappel. Dus was Claus aanvankelijk wat sceptisch over het portret. Hij kwam regelmatig kijken. Zachtjes aan begint het een beetje te lijken. Op het moment dat de vlam overslaat, is het portret klaar.”

En wie ben jij?, t/m 10 november in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share