Geen categorie

Rendez-vous met Frans Hals in zijn vernieuwde museum

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

Recensie

Het vernieuwde Frans Hals Museum, verspreid over de locaties Hal en Hof in Haarlem, opende op 29 maart zijn deuren voor publiek. De afgelopen jaren verbond het museum oude kunst in het Frans Hals Museum en hedendaagse kunst in De Hallen al vaker met elkaar. Nu beide locaties samen zijn gegaan, kan het museum dit concept verder uitwerken. Uiteindelijk zal in beide gebouwen zowel oude als nieuwe kunst naast elkaar te zien zijn. De nieuwe collectietentoonstelling Rendez-Vous met Frans Hals maakt dat direct duidelijk. Hedendaagse kunstenaars en kunstkenners herinterpreteren hierin de werken van Hals. De expositie is een verfrissende kijk op kunst, die heel anders doet kijken naar het werk van de ‘oude meesters’.

Tekst: Liesbeth Visee

Luuk Wilmering, The Civic Guard Portrait Groups, 2015 (een werk in 6 collages).

In locatie Hof staan de originele werken van Frans Hals en zijn tijdgenoten centraal. De tentoonstelling laat hier zien hoe het werk van Hals kunstenaars nog steeds inspireert, en dat op de meest uiteenlopende manieren. Ze kijkt niet alleen naar overeenkomsten in stijl, compositie, kleurgebruik, maar ook naar hoe de afgebeelde onderwerpen vertaald kunnen worden naar het heden.

Een gunstige bijkomstigheid voor wie deze locatie in de lente bezoekt: zoals ieder jaar is ook dit jaar hier weer Museum in Bloei te zien, waarin door het hele museum heen enorme bloemboeketten te bewonderen zijn. Studenten van de Rietveld Academie ontwierpen speciaal voor deze tentoonstelling een aantal vazen geïnspireerd op het thema ‘huwelijk’, ter gelegenheid van het huwelijk van het Frans Hals Museum en De Hallen.

Foto: Gert Jan van Rooij.

Het meest prikkelende onderdeel van de tentoonstelling bevindt zich echter in de locatie Hal (voorheen De Hallen Haarlem). Hier staat het imaginaire oeuvre van Frans Hals centraal: wat te doen met werken die verloren of vernietigd zijn, of wellicht verzonnen door biografen en kunstliefhebbers? Een interessant gegeven, dat leidt tot verrassende bijdragen door hedendaagse kunstenaars. Behalve dat de werken spelen met de verbeelding is er ook een gezonde dosis humor in te ontdekken, waardoor het geheel een zekere luchtigheid krijgt.

Zoals in het filmwerk Where is Rocky II? van Pierre Bismuth, waarin het verschil tussen feit en fictie nauwelijks te ontdekken is. De film richt zich op het mysterieuze kunstwerk Rocky II van Ed Ruscha, een neprots die de kunstenaar ooit in het geheim verborgen zou hebben in een woestijn. Gepresenteerd als een spannende film met bombastische muziek stelt het werk de vraag in hoeverre we ons laten leiden door fantasie en verbeelding. Wat is precies de waarde van een kunstwerk waarvan niemand weet of het wel echt bestaat, en waar? Als bezoeker blijf je echter wachten op het antwoord. In plaats van de daadwerkelijke film is er enkel een serie verschillende trailers te zien, die nooit overgaan naar het origineel, en daarmee dus ook het mysterie van Rocky II aan de verbeelding overlaten.

Foto: Gert Jan van Rooij.

Locatie Hal gaat ook op een boeiende manier in op het restauratieproces van een aantal werken van Frans Hals. Zo blijken abstract ogende schilderwerkjes tissues te zijn die een rol speelden bij de restauratie van de regentenportretten van Frans Hals. Omdat restauratoren daarmee vernis van de schilderijen verwijderden, bevatten ze letterlijk stukjes van de geschiedenis van behandelde portretten, bijna als een relikwie.

Het nieuwe Frans Hals Museum geeft op meerdere fronten stof tot nadenken, en toont dat het met deze transhistorische benadering van kunst voor een diversiteit aan bezoekers iets kan bieden. Hoewel sommige concepten vrij veel uitleg behoeven, doet dit niet af aan het geheel. Een ontmoeting van kunst door de eeuwen heen, samengebracht door naamgever Frans Hals. Een verfrissende kijk op kunst, die nieuwsgierig maakt naar wat toekomstige tentoonstellingen nog meer zullen onthullen.

Rendez-Vous met Frans Hals in Hal, t/m 16 september in Frans Hals Museum Hal, Haarlem

Rendez-Vous met Frans Hals in Hof, t/m 30 september in Frans Hals Museum Hof, Haarlem

Waardering: @@@@@@@@@@

Meer van Liesbeth Visee

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share