Geen categorie

Het beste schilderij van 2016

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Een enigszins surrealistische voorstelling van zakenlieden op een parkeerplaats is uitgeroepen tot schilderij van het jaar 2016. Wouter Hisschemöller schilderde het werk dat volgens de jury “op een intrigerende manier met de waarneming van de kijker” speelt.

Wouter Hisschemöller, Parkeerplaats.

Schilderij van het jaar is een wedstrijd van het Nationaal Kunstplatform schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België. Aan de vijfde editie deden 583 kunstenaars mee, die in totaal 1182 schilderijen inzonden. De prijsuitreiking vond afgelopen zaterdag plaats in CODA Museum in Apeldoorn.

De jury koos Parkeerplaats als winnend schilderij omdat het de kijker op het verkeerde been zet. “In eerste instantie lijkt dit schilderij een doodnormaal en dagdagelijks tafereel. Zakenmensen die over een parkeerplaats lopen op weg naar hun kantoor of hun auto. Maar op het tweede gezicht blijkt er van alles aan de hand te zijn.”

Hisschemöller kreeg een geldbedrag van 2016 euro. Bovendien mag hij, net als de overige finalisten, exposeren in CODA.

Het Nationaal Kunstplatform organiseerde in 2016 voor het eerst ook de wedstrijd Tekening van het jaar. Daaraan deden 233 kunstenaars mee, met 470 tekeningen. Wilma Stegeman schreef die op haar naam met de tekening Dancing with the flies.

Wilma Stegeman, Dancing with the flies.

“Een gewaagd werk, met een origineel en zelfs grappig onderwerp”, aldus de jury. “Het werk is heel sterk in zijn eenvoud, waarbij het wit van het papier een grote rol speelt. Het is enkel de compositie en de schaduw onder de vliegen die een subtiel gevoel van diepte suggereren zonder dat er andere ruimtelijke referenties nodig zijn.”

Stegeman won een pakket met kunstenaarsmaterialen ter waarde van 450 euro. En ook zij mag nog extra werken exposeren in CODA, net als de overige finalisten.

Schilderij en Tekening van het jaar 2016, t/m 26 februari in CODA Museum, Apeldoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share