Geen categorie

Artemisia dit najaar in Rijksmuseum Twenthe

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Rijksmuseum Twenthe wijdt komend najaar een tentoonstelling aan barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654). Zij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw en was zó bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was.

Artemisia Gentileschi, Jaël en Sisera, 1620, Museum of Fine Arts, Budapest.

“De Beyoncé van de kunstgeschiedenis” noemde de Britse krant The Telegraph haar vorig jaar naar aanleiding van een grote overzichtstentoonstelling de National Gallery in Londen. Een expositie die overigens wel veel minder lang te zien was vanwege de lockdown in Engeland.

Artemisia. Vrouw en macht draait om het bijzondere leven en werk van Artemisia. De expositie gaat in op Artemisia’s onrust en geldproblemen, de breuk met haar vader en diens kunstenaarspraktijk, het moederschap en verlies van haar kinderen, haar internationale opdrachtgevers en reputatie in een door mannen gedomineerde wereld, de culturele netwerken en haar omgang met haar eigen lichaam.

Artemisia Gentileschi, Santa Lucia, 1636-38, privéverzameling.

Rijksmuseum Twenthe noemt Artemisia een ongekend talent en dan niet ondanks dat zij een vrouw was, maar dankzij. “Zij gebruikt haar eigen beeltenis, haar eigen lichaam, zij beheerst het als een taal. En daarmee verwerft Artemisia een plaats in de geschiedenis van de vrouw. Zij verhoudt zich tot de grote vrouwen uit de geschiedenis die zij schildert en tot latere vrouwen die Artemisia als symbool voor de strijd tegen het patriarchaat gaan zien. Dit perspectief – dat van Artemisia in de geschiedenis van de vrouw, in plaats van een vrouw in een door mannen gedomineerde wereld – kiest Rijksmuseum Twenthe bewust en vol overtuiging in de tentoonstelling Artemisia. Vrouw & macht.”

Het museum toont komend najaar ongeveer twintig schilderijen van Artemisia; monumentale doeken en ook intieme portretten. Belangrijke bruiklenen uit openbare collecties zijn te zien naast recente ontdekkingen uit particuliere verzamelingen. Tevens komen er nog eens twintig werken van Artemisia’s (mannelijke) tijdgenoten voorbij. Die toont het museum om het eigenzinnige karakter van het werk van Artemisia te benadrukken.

Artemisia. Vrouw en macht, 26 september 2021 t/m 23 januari 2022 in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share