Geen categorie

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch eert Ettore Sottsass

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch presenteert vanaf 14 september een grote tentoonstelling over Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass. Aanleiding is diens honderdste geboortedag. Het is bovendien tien jaar geleden dat hij overleed.

Ettore Sottsass (1917-2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en industrieel design en was daarbij een belangrijk vernieuwer. Zijn ontwerpen voor woninginrichting, kantooruitrusting, meubilair en woonaccessoires beïnvloedden sterk de avant-gardistische vormgeving van de jaren zestig en zeventig. In 1981 was hij medeoprichter van de befaamde Memphisgroep. Hij was ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Olivetti.

Ettore Sottsass, Indian Memory (ontwerp 1967). Foto: Erik en Petra Hesmerg.

Gedurende Sottsass’ lange carrière was (gebruiks)keramiek een steeds terugkerende fascinatie. Zijn persoonlijke visie op vormgeving wist hij daarin het sterkst tot uitdrukking te brengen, van zijn eerste vazen halverwege de jaren vijftig tot de laatste schetsen voor objecten vlak voor zijn overlijden.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft een lange historie met Ettore Sottsass. In 1984 organiseerde Het Kruithuis, de voorloper van het huidige museum, de eerste Memphistentoonstelling in Nederland. Op 19 november 1995 opende Ettore Sottsass in Den Bosch de eerste tentoonstelling die exclusief aan zijn keramiek was gewijd. Sindsdien was zijn werk regelmatig in het museum te zien. Het museum heeft met zo’n 40 stukken de grootste collectie Sottsaskeramiek in Nederland.

In de tentoonstelling toont het ruim honderd stukken keramiek. Bezoekers die op de openingdag langskomen, aanstaande donderdag, krijgen een traktatie. Het is dan namelijk precies een eeuw geleden dat Sottsass ter wereld kwam.

Celebrating Ceramics – 100 jaar Ettore Sottsass, 14 september 2017 t/m 7 januari 2018 in Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share