Geen categorie

Stedelijk koopt en toont werk Ed Atkins

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws / Expositie

Het Stedelijk Museum heeft drie werken van de Britse kunstenaar Ed Atkins gekocht: Ribbons (2014), Warm, Warm, Warm Spring Mouths (2013) en Cur (2010). Twee van de nieuwe aankopen krijgen een plek op Recent Ouija, de eerste solotentoonstelling van Ed Atkins in Nederland. Deze opent op 21 februari.

Ed Atkins, Warm, Warm, Warm Spring Mouths, 2013, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

 

In zijn werk reflecteert Ed Atkins (1982) op de mogelijkheden van de digitale cultuur en op de consequenties daarvan voor ons leven in de tastbare werkelijkheid. Zijn video’s tonen pratende hoofden, lichaamsdelen, flarden muziek en grafische tekstanimaties. Atkins creëert in zijn video’s een schijnwereld, waarin het lichaam slechts een digitale fantasie is, een avatar. Atkins’ hyperreële wereldbeeld confronteert de kijker met existentiële vragen over sterfelijkheid, liefde en intieme relaties.

Voor zijn solo-expositie in het Stedelijk heeft de kunstenaar de hele 1100 vierkante meter grote benedenzaal in de nieuwbouw tot zijn beschikking. Hij verandert deze in een wereld vol monumentale videobeelden, geluid, collages en tekeningen.

Ed Atkins, Ribbons, 2014, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

 

De titel van de tentoonstelling, Recent Ouija, is een verwijzing naar de eigenaardige aantrekkingskracht en de gebruiken van het Ouijabord, waarmee contact gelegd zou kunnen worden met geesten en demonen door taalfragmenten. Atkins zegt over de naam: “Voor mij gaat het over het bezit, symboliek, geloof, taal en genre.”

Ed Atkins – Recent Ouija, 21 februari t/m 31 mei in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share