Geen categorie

Moordende kunst in Netflix-film Velvet Buzzsaw

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Recensie

Wat als kunst zou kunnen moorden? Dan zit menigeen toch een stuk minder prettig op de bank met een schilderij erboven. De hoofdpersonen in de nieuwe Netflix-film Velvet Buzzsaw zijn hun leven ook niet meer zeker.

Tekst: Evert-Jan Pol

Still uit Velvet Buzzsaw.

En het begint allemaal nog zo vredelievend op de bestaande kunstbeurs Art Basel Miami Beach. De gerenommeerde kunstcriticus Morf Vandewalt (hysterisch geportretteerd door Jake Gyllenhaal) zoekt daar naar de nieuwste trends. Als professioneel kunstkijker is hij gevreesd; een negatieve recensie van hem kan levens verwoesten.

Via de criticus leert de kijker de meeste personages kennen, onder wie Josphina (Zawe Ashton), werkzaam bij een grote galerie. In haar appartementencomplex stuit zij op een grote collectie schilderijen, gemaakt door een pas overleden en nog volledig onbekende kunstenaar.

Ze deelt haar ontdekking met haar baas Rhodora Haze (Rene Russo) en samen besluiten ze de kunstwerken te verkopen. Kunstmakelaar Gretchen (Toni Collette) organiseert een tentoonstelling en Vandewalt schrijft een boek over de schilder. Allemaal gaan ze volkomen voorbij aan de laatste wens van de kunstenaar, die zijn werk had willen laten vernietigen. En dat hadden ze beter niet kunnen doen.

(Tekst gaat verder onder de trailer)

 

Velvet Buzzsaw staat te boek als een horrorfilm, maar laat je niet door dit predicaat afschrikken. Ja, er zitten enge momenten in, maar zo griezelig is de film nu ook weer niet. De door Dan Gilroy geschreven en geregisseerde productie is voornamelijk een messcherp commentaar op de kunstwereld, waarin duizelingwekkende bedragen omgaan. Kunst kan hebberig maken. Maar word je daar gelukkiger van? De personages in Velvet Buzzsaw niet, zoveel is duidelijk. Hun zucht naar geld keert zich op gruwelijke wijze tegen hen.

Natuurlijk, dit is slechts een film; van je eigen kunstwerken heb je hoogstwaarschijnlijk niets te vrezen. Toch één gratis tip: behandel ze voor de zekerheid maar met respect. Dan gebeuren er vast geen enge dingen.

Velvet Buzzsaw, nu te zien op Netflix

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share