Geen categorie

Marble Machine uit viral video te zien in Museum Speelklok

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

“Deze machine is het resultaat van procrastinatie”. Martin Molin van de Zweedse band Wintergatan wilde een liedje schrijven, kwam er niet uit en begon toen maar aan de bouw van een muziekinstrument dat de wereld zou veroveren. Zijn Marble Machine is vanaf 1 juni enkele maanden te zien in Museum Speelklok in Utrecht.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Het museum is een toepasselijke locatie, want daar kreeg Molin de inspiratie voor het instrument. In 2014 speelde hij met zijn band op het festival Nordic Delight in Utrecht en iemand raadde hem aan Museum Speelklok te bezoeken omdat daar veel muziekinstrumenten staan. Hij volgde het advies op en wist niet wat hij zag en hoorde. “My brain went crazy!” (mijn hersenen draaiden door).

Al die automatische muziekinstrumenten brachten hem op het idee voor de Marble Machine, een instrument die werkt op basis van knikkers. Hij begon eraan in oktober van dat jaar. “Tegen vrienden zij ik dat het niet klaar zou zijn voor kerst.” Lachend: “De kerst daarop was het zelfs nog niet klaar.”

Martin Molin bij zijn Marble Machine.

Het kostte hem uiteindelijk veertien maanden, 3000 schroeven, heel veel platen mutliplex en 2000 knikkers. Op 1 maart 2016 kon hij resultaat eindelijk tonen aan de wereld, die verbluft reageerde. De YouTube-video werd maar liefst 46 miljoen keer bekeken.

Inmiddels is de machine ‘met pensioen’. Molin is alweer bezig met de opvolger, de Marble Machine X, waarmee hij tournee wil. Hij is blij dat de eerste Marble Machine nu in het museum staat waar hij de inspiratie opdeed. “Ik heb er zelf geen ruimte voor en ik kan geen betere plek bedenken dan hier.”

Van 1 juni tot en met 20 augustus is de machine te bewonderen in het museum. Gidsen zullen het instrument elk uur aan het einde van een rondleiding demonstreren. Wellicht blijft de Marble Machine ook na 20 augustus in het museum. Molin heeft er zelf immers geen ruimte voor.

Marble Machine, 1 juni t/m 20 augustus in Museum Speelklok, Utrecht

Speciaal voor de gelegenheid liet Museum speelklok een arrangement maken voor een orgel:

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share