Geen categorie

Literatuurmuseum koopt schoolschrift Gerard Reve

0 0
Read Time:57 Second

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft een schoolschriftje van Gerard Reve gekocht. Daarin staan tien gedichten die hij op zestienjarige leeftijd schreef voor zijn jeugdvriendin. Ze gelden als het vroegste werk van Reve.

Het schriftje, collectie Literatuurmuseum, Den Haag.

Reve tikte de tien gedichten uit op gelinieerde velletjes uit een schoolschriftje. De velletjes zijn met paperclips aan elkaar bevestigd, bijeengehouden in een groene kaft van een cahier. Hij schonk de bundel op 10 maart 1940 aan Christina (‘Stien’) Amende.

Dit meisje, dat net als Reve op het Vossius Gymnasium zat, deed hij een schriftelijk huwelijksaanzoek. Dat zij overigens vriendelijk afwees. Enkele van de gedichten nam Reve datzelfde jaar op in zijn debuutbundel Terugkeer (1940), die hij zelf in vijftig exemplaren verspreidde.

“De versjes vormen het prille begin van het omvangrijke en indrukwekkende oeuvre dat Reve heeft nagelaten”, aldus directeur Aad Meinderts over de aanwinst. “Het schriftje is een ontroerend jeugddocument.”

Het Literatuurmuseum verwierf eerder al het manuscript van Reves bekendste roman, De avonden (1947) en twee versies van zijn novelle Werther Nieland (1949). Ook bezit het vele brieven van de schrijver.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share