Geen categorie

Herdenking 125ste sterfjaar Van Gogh in 2015

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Vincent van Gogh (1853-1890), Zelfportret als schilder, 1887-1888, olieverf op doek, 66 x 50 cm., collectie Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Nieuws

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed op 37-jarige leeftijd. Stichting Van Gogh Europe grijpt dit moment aan om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met uiteenlopende activiteiten. Deze vinden plaats op de verschillende plekken waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond, en in de musea waar zijn werk wordt bewaard.

Het overkoepelende thema is 125 jaar inspiratie. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert. “Vincent van Gogh is een internationaal icoon dat jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers op de been brengt”, aldus Frank van den Eijnden, voorzitter van Van Gogh Europe. “Wij willen 2015 aanwenden om iedereen die zich aangetrokken voelt tot het levensverhaal en de werken van Van Gogh een rijk programma te bieden dat recht doet aan de kunstenaar.”

Vier instellingen staan aan de basis van Stichting Van Gogh Europe: het Van Gogh Museum; het Kröller-Müller Museum; Van Gogh Brabant en Mons 2015, in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij de kern van een samenwerkingsverband tussen circa dertig instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh. Axel Rüger, algemeen directeur van het Van Gogh Museum: “Van Gogh-liefhebbers wereldwijd zijn geïnteresseerd in zijn kunst, maar zeker ook in zijn leven. Door de samenwerking met de verschillende Van Gogh-locaties kunnen we zijn leven heel tastbaar maken.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share