Geen categorie

Mu.Zee koopt maskerwerk Ensor

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

James Ensor, Les Masques et la Mort, collectie Mu.Zee, Oostende. © SABAM 2013.

Het museum Mu.Zee in Oostende heeft Les Masques et la Mort van James Ensor aangekocht. Het werk is van grote betekenis voor het museum. Hoewel het al een gevarieerd oeuvre van Oostendenaar James Ensor bezit, ontbrak een kunstwerk met maskers. En Ensor stond er juist om bekend vaak maskers af te beelden.

Les Masques et  la Mort, uitgevoerd in gouache, krijt en aquarel op papier, stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen.  In de ene hand houdt hij een viool vast, in de andere een uitgedoofde kaars.  In de lucht vliegen twee skeletten, gewapend met sikkels, die gevaarlijk dicht in de buurt komen van een ballon met een mensengezicht. Sommige gemaskerde figuren lijken gefascineerd te zijn door de gedoofde kaars van de Dood, op wiens gezicht een brede lacht verschijnt.

In het vroege oeuvre van James Ensor (1860-1949) was er nog geen sprake van maskers, maar naarmate hij meer en meer afgewezen werd door de kunstwereld, werd zijn verzet heviger.  Om zijn ongenoegen te uiten over de maatschappij gebruikte hij sterk geladen beelden zoals maskers, skeletten, de dood, carnaval en travestieten.

Mu.Zee  kocht het werk van een particulier en betaalde er 190.000 euro voor. Het is vanaf vandaag te bewonderen in de topstukkenvleugel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share