Geen categorie

Vlaamse Meesters naar Mauritshuis in Den Haag

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Het Mauritshuis in Den Haag besteedt in de tweede helft van dit jaar veel aandacht aan Vlaamse oude meesters. Het heeft dan bruiklenen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) in huis.

Jacob Jordaens I, Zoals de ouden zongen, piepen de jongen, 1638, olieverf op doek,
Lukasart in Flanders. Foto: Rik Klein Gotink.

Het KMSKA is tot 2019 gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. De collectie blijft in de tussentijd te zien, in België en iets verderop. Aan Gemeentemuseum Den Haag leende het bijvoorbeeld enkele topstukken van Breitner. Die zijn te zien in de tentoonstelling Rumoer in de stad. De schilders van tachtig.

Het Mauritshuis toont de stukken uit Antwerpen in maar liefst drie exposities. In de tentoonstelling Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen… laat het een schilderij van Jacob Jordaens zien. Het is een uitbeelding van het spreekwoord ‘Zoals de oude zongen, zo piepen de jongen’ en hangt straks tijdelijk naast een schilderij van Jan Steen met hetzelfde thema, uit de eigen collectie.

Cornelis de Vos
Portret van Abraham Grapheus, 1620,
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © KMSKA/Lukas – Art in Flanders VZW. Foto: Rik Klein Gotink.

Vanaf 7 september kan de bezoeker kennismaken met Vlaamse portretten uit de periode 1400 tot 1700. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. “Deze portretten maken nog altijd grote indruk”, aldus het Mauritshuis in een persbericht. “Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd door onze zuiderburen dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.” De tentoonstelling Zuiderburen Portretten uit Vlaanderen 1400-1700 bestaat uit werken van onder anderen Hans Memling, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck, uit het KMSKA, Mauritshuis en het Rijksmuseum.

Tot slot toont het Mauritshuis vanaf 9 november in Galerij Prins Willem V het werk Calvarieberg van de vijftiende-eeuwse schilder Antonello da Messina (1430-1479). Deze Siciliaanse renaissancekunstenaar liet zich inspireren door Vlaamse tijdgenoten.

Elk najaar licht Galerij Prins Willem V een internationaal topstuk uit. Daarbij gaat het steeds om bruiklenen uit internationale collecties en om schilderijen van meesters die niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn.

Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…, 11 juli 2017 t/m 14 januari 2018 in Mauritshuis, Den Haag

Zuiderburen – Portretten uit Vlaanderen 1400-1700, 7 september 2017 t/m 14 januari 2018 in Mauritshuis, Den Haag

Antonello in de Galerij, 9 november 2017 t/m 7 januari 2018 in Galerij Prins Willem V, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share